Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suntem divorțați de 10 ani. Deținem un apartament cu 3 camere ...

Bună ziua! Va rog sa ma ajutați în problema pe care o am. Suntem divorțați de 10 ani. Deținem un apartament cu 3 camere. Eu doresc sa facem partajul la notar și sa rămân eu cu apartamentul. Știu ca legea spune 50/ 50 . Avem o fiica de 30 ani care locuiește cu noi. Dacă ajungem la o înțelegere.. poate sa-mi cedeze mie sau fiicei o parte din ce i se cuvine pentru a rămâne fiica cu mine în apartament? Taxele notariale se platesc pe tot apartamentul sau pe partea care trebuie sa-l despagubesc?Dacă suntem coproprietari fără partaj am voie sa-mi invit prietenii la o cina fără acordul lui? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 14:11, 10 Noiembrie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul dvs. poate face exact ce vrea cu partea lui . Sa va vanda ( daca asta intelegeti prin “ cedare “ ) , dvs. , fiicei , unui strain , sau nimanui . Intrebarea de fond este - puteti ajunge la o intelegere ? ca nu e obligat sa faca nimic , nici macar sa ramana in indiviziune . Discutati impreuna ce planuri are si , daca isi vrea partea , sa fiti pregatita cu banii de sulta , daca vreti sa ramaneti cu casa . Daca asa va fi situatia , si nu aveti acea suma , mai bine nu cereti sa ramaneti cu apartamentul , lasati-l lui daca doreste si incasati dvs. sulta . Daca nici unul nu dispuneti de suma necesara , vindeti impreuna si impartiti banii . Fiica nu intra deloc in aceste calcule , dar , cine ramane cu apartamentul , va putea locui cu cine isi doreste .
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2025
CHKa, utilizator
Multumesc pentru răspuns.Intrebarea era daca eu rămân cu apartamentul(dețin suma sa-l despagubesc) taxele notariale se plătesc la valoarea apartamentului sau a părții care o despagubesc? Știu ca poate face ce vrea cu partea lui, întrebarea era daca din partea lui poate ceda un procent fiicei care vă rămâne cu mine în apartament? Mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Sigur ca poate , face ce vrea cu partea lui , tocmai va spusei . Taxele notariale se vor plati la intregul apartament , ca el face obiectul partajului . Dupa partajul intre dvs. doi , poate vinde , sau dona o parte din cota lui , aceasta ar fi o a doua tranzactie . Principalul e sa si vrea … Dar asta inseamna ca la partaj sa ramaneti coproprietari pe cote-parti , iar el sa instraineze catre fiica o parte . Apoi , restul lui de cota il cumparati . Iar aceasta ar fi o a treia tranzactie . Daca prefera de la inceput sa ia sulta , nu va mai avea ce sa-i dea fiicei , decat bani .
CHKa, utilizator
Aspectele privind taxele notariale le discutați cu un notar public.Daca făceați partajul în instanta puteam sa va spunem ca taxele au fost reduse considerabil dar procesul durează și aveți nevoie de av.Ca sa realizați partajul la notar trebuie sa cadeți de acord cu sulta ce urmează sa o plătiți,implicit cu o valoare a apartamentului.Oricum timpul trece și nu va ajuta cu nimic sa tergiversati cu anii.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj edelia edelia daca eu ,sotul si fiica majora am cumparat o casa de la stat ,in rate,care nu e achitata inca integral,in cazul unui divort cui ramane casa si cine e ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament lumifatu lumifatu Am impreuna cu sotul meu meu, in proprietate comuna, un apartament. Doresc sa i ramana fiicei noastre dar sotul meu are din prima casatorie, o fiica. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Despre partaj partaj partaj Am divortat in nov 2010, fara a face partajul. Fostul sot a plecat din casa in urma unei ordonate presidentiale de evacuare datorita agresivitatii fata de ... (vezi toată discuția)