Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

M-am casatorit cu o doamna din Ucraina, avem certificat ...

Buna ziua. M-am casatorit cu o doamna din Ucraina ,avem certificat de casatorie emis de primarie si am ales sa avem amindoi numele meu de familie. Am fost la politie sa obtin un permis de sedere ca membru familie cetatean roman , dar acolo au spus ca trebuie ca doamna sa-si schimbe numele de familie din pasaportul ucrainean cu cel de pe certificat. Doamna ar vrea ca sa-si pastreze cetatenia si numele pe documentele din Ucraina. Ce se poate face ?
Cel mai recent răspuns: atlas_expert , utilizator 21:18, 30 Noiembrie 2025
Bună ziua,

Înțeleg situația dumneavoastră și faptul că doriți să obțineți un permis de ședere pentru soția dumneavoastră ca membru de familie al unui cetățean român, fără ca aceasta să fie nevoită să-și schimbe numele de familie în documentele ucrainene.

Acesta este un subiect care implică atât legislația română privind șederea străinilor, cât și prevederile dreptului familiei din ambele state, respectiv recunoașterea și efectele schimbării de nume.

Conform legislației române privind regimul străinilor, în general, pentru a obține un permis de ședere ca membru de familie (soț) al unui cetățean român, autoritățile (Inspectoratul General pentru Imigrări - IGI) solicită corespondența deplină între identitatea din documentul de călătorie (pașaport) și cea din certificatul de căsătorie românesc. Certificatul de căsătorie românesc atestă că soția dumneavoastră poartă numele dumneavoastră de familie. Dacă pașaportul ucrainean indică un alt nume (cel anterior căsătoriei), IGI poate considera că există o discrepanță în identitatea persoanei, motiv pentru care solicită actualizarea pașaportului pentru a reflecta numele de familie dobândit prin căsătorie în România.

Faptul că soția dumneavoastră și-a schimbat numele de familie în România prin căsătorie NU atrage pierderea cetățeniei ucrainene. Ucraina permite cetățenilor să își schimbe numele. Deși alegerea numelui în România este guvernată de legea română, pentru ca autoritățile române să recunoască fără echivoc identitatea soției în scopul șederii, numele din certificatul de căsătorie românesc ar trebui să fie recunoscut și înscris în pașaportul ucrainean. Legislația ucraineană prevede că un cetățean are obligația de a solicita eliberarea unui nou pașaport dacă datele de identitate (inclusiv numele de familie) se schimbă.

Nu există o soluție simplă care să permită păstrarea numelui anterior în pașaportul ucrainean și obținerea permisului de ședere pe numele nou, având în vedere practica IGI. oția dumneavoastră trebuie să meargă la Ambasada sau Consulatul Ucrainei din România sau direct în Ucraina și să solicite schimbarea pașaportului, înscriind noul nume de familie dobândit prin căsătoria din România. Odată emis noul pașaport, poate depune din nou cererea la IGI. Această soluție aliniază toate documentele, eliminând discrepanța.

Soluția Alternativă (Implica Riscuri și Dificultăți): Puteți contesta decizia IGI în instanța de contencios administrativ din România, argumentând că identitatea este probată de certificatul de căsătorie și că legea ucraineană permite păstrarea cetățeniei și recunoașterea numelui dobândit în străinătate. Totuși, acest drum este lung, costisitor și cu un rezultat incert, deoarece IGI se bazează pe cerința de a avea un document de călătorie valabil care să reflecte identitatea actuală. Vă recomand să nu inițiați niciun demers major (cum ar fi acțiunea în instanță) fără a obține mai întâi detalii clare de la IGI cu privire la baza legală exactă a refuzului lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean albanez anny-marry anny-marry buna ziua!as vrea sa stiu care sunt pasii si actele necesare ptr o casatorie in romania cu un cetatean albanez.si daca acesta facandu-i domiciliul in romania ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un cetatean ucrainean bogdanoana bogdanoana Buna ziua. As dori sa aflu daca sar putea sa ma casatoresc eu romanca cu un cetatean ucrainean si daca el dupa ce a primit o interdictie de 5 ani in marea ... (vezi toată discuția)
Viza reintregire familie, sotia are pasaport cu numele initial nu cu numele schimbat dupa casatorie. ovidlaur ovidlaur Buna ziua Doresc sa stiu daca sotia mea din Filipine poate obtine viza pentru reintregirea familiei, avand pasaportul cu numele de fata si nu cu numele nou de ... (vezi toată discuția)