Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am nelămuriri privind plata vechimii în muncă

Bună seara!
Am nelămuriri privind plata vechimii în muncă.
Tot citesc articole, legea, dar nu înțeleg nimic!
Se poate plăti și câteva luni sau trebuie minim un an de zile?
Se poate plăti și lunar sau pe un an întreg?
O altă întrebare cred că mult mai importantă: dacă plătesc un an vechime în muncă, când ies la pensie, o să ies cu pensie mai mică, decât dacă nu plătesc și mai aștept un an să ies la drept?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2025
Dlucian72, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:22, 28 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
{1}Pentru contract de asigurare pentru viitor:
Se pot plati cate luni doriti d-voastra.
Ser poate plati atat lunar, cat si pe un an intreg.
Pensia va fi mai mare.
{2}Pentru cumparare vechime se plateste toata vechimea pe care vreti sa cumparati.
Si in acest caz pensia va fi mai mare.
Colegii mei spun că pensia va fi mai mică, deoarece nu se compară cu ce plătește angajatorul lunar pentru mine, eu având grupa 1 de muncă specială.
Este un termen limită până când se poate plăti sau nu contează?
Adică dacă eu ies la pensie peste 5 ani pot să plătesc cu un an înainte?

Carp Mircea a scris:

{1}Pentru contract de asigurare pentru viitor:
Se pot plati cate luni doriti d-voastra.
Ser poate plati atat lunar, cat si pe un an intreg.
Pensia va fi mai mare.
{2}Pentru cumparare vechime se plateste toata vechimea pe care vreti sa cumparati.
Si in acest caz pensia va fi mai mare.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În 2025, salariul minim brut garantat în plată este de 4.050 lei, ceea ce înseamnă că valoarea minimă lunară de plată pentru o contribuție de asigurare socială este de 1.013 lei (25% din 4.050 lei). P
Perioade cotributive
Activitate profesională: Perioada în care angajatorul și angajatul au plătit contribuții de asigurări sociale.
Asigurare voluntară: Timpul pentru care o persoană a achitat contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii, în baza unui contract de asigurare socială.
Daca va asigurati pe salariul minim veti plati 1013 lei
Raportam:
4050 pentru care va asigurati : 8620 salariul mediu a brut pe economie 2025 = 0,46984 puncte x 81 = 38 lei pensie/luna.
Daca intrati in zona de peste 25 ani de stagiu de cotizare contributiv veti primi in plus si puncte de stabilitate.
Puteti sa va asigurati pe cate salarii medii doriti, doar cumpararea vechimii se face pe salariul minim, adica 10p13 lei/luna.
Carp Mircea, utilizator
Care este textul de lege care prevede cumpararea de vechime in munca ???
Daca va referiti la pesoana mea.
Nu exista un text de lege, dar termenul este folosit in mai toate comunicarile.

www.avocatnet.ro/articol_683...
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! doresc sa intru in concediu fara plata din 1.09,2025 ... Ionela L. Ionela L. Buna seara! Doresc sa intru in concediu fara plata din 1.09,2025 pana in 30.06.2027. Urmeaza sa ies in pensie in 1.11.2027. Cum ma afecteaza perioada ... (vezi toată discuția)
Se mai poate cumpăra vechime in 2025 și cât se ... Robertmarss19 Robertmarss19 Buna ziua se mai poate cumpăra vechime in 2025; și cât se plătesc? Mulțumesc!* (vezi toată discuția)