Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Am și eu o situație.. de fapt e vorba de sora mea. ...

Buna ziua! Am și eu o situație.. de fapt e vorba de sora mea. Cumnatul meu a murit ieri intr un accident in Cehia( livra pachete din România, dar nu avea contract de munca..) A întrat intr un tir direct mortal si a murit. Ea a rămas singura cu băiatul lor de 3 ani. Nu erau căsătoriți dar copilul era pe numele lui. Nu are bani, nu are casa nu are nimic. Stătea cu copilul acasa ea deci nu lucra. Exista vreun ajutor ? Patronul e obligat sa ajute familia daca nu avea contract de munca ? Va rog sa ma ajutați nu își permite sa plătească avocat acum. Stăteau in chirie, astăzi i a spus sa elibereze apartamentul..el avea 24 de ani si ea 23..
Angajatorul poate fi sanctionat contraventional, si aproape sigur va fi. De asemenea, va fi obligat sa achite sumele datorate aferente unui contract de munca. Partea cu stat in chirie si eliberat apartamentul poate avea loc abia dupa o actiune in evacuare, admisa de instanta de judecata. Intre 01 decembrie si 01 martie nu pot avea loc evacuari. Va putea ramane pe loc pana la 01 martie 2026. Cel putin.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Într-adevăr o mare tragedie.
1. Să înțelegem că nu avea contract de muncă, dar avea încheiat, de cel puțin 6 luni de zile, un contract individual de asigurări sociale cu Casa Națională de Pensii Publice ? Dacă da, poate primi mama copilului ajutor de înmormântare, inclusiv de repatriere. ÎNSĂ acest ajutor se acordă după ce sunt îndeplinite toate formalitățile de înmormântare.
2. Fără contract de muncă va fi dificil de obținut un ajutor legal din partea patronului. Cel mult un ajutor financiar din punct de vedere moral. Oricum, dacă mașina era a patronului, acesta va avea mari necazuri.
3. De așteptat și definitivarea anchetei care va stabili gradul de vinovăție a celor implicați în accident.
Oricum, pentru moment, un ajutor financiar prevăzut de lege nu se întrevede.
Nici dacă ar fi avut contract de munca , patronul nu avea obligația legală de a ajuta familia . Nu poate fi evacuată mai devreme de 1 martie , dar asta nu înseamnă că poate locui acolo pe gratis . Proprietarul are dreptul să-și primească chiria , indiferent ce probleme are chiriașul , poate apela la instanta . Acum nu are ce executa , dar mă gândesc că se va angaja urgent , că are un copil de crescut . Iar pe salariu se poate înființa poprire . Prudent ar fi sa părăsească cat mai repede imobilul închiriat și să apeleze la familie pentru ajutor , eventual la Primăria de domiciliu pentru un ajutor de urgență ( dacă aceasta are fonduri ) . Sora dvs. e într-o situație ingrată , oficial nu e familia decedatului , acesta nu va e cumnat , nu va e nimic . Poate - la un moment dat - dacă se va constata că șoferul tirului e vinovat de accident , copilul va avea dreptul la despăgubiri , dar asta durează destul , cercetările se fac in alta tara , după legislația de acolo . Daca nu tiristul e vinovat ... nu va exista nici o despăgubire pentru copil ... Cumplit ...
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2025
CHKa, utilizator
Este problema proprietarului cum isi rezolva situatia. Fata de circumstantele concrete actuale si clauzele contractuale, chiriasul are optiunea invocarii unor exceptii de neexecutare a contractului, optiunea cazului fortuit, optiunea impreviziunii, Proprietarul nu este superior juridic chiriasului, exista un echilibru contractual.

CHKa a scris:

Nici dacă ar fi avut contract de munca , patronul nu avea obligația legală de a ajuta familia . Nu poate fi evacuată mai devreme de 1 martie , dar asta nu înseamnă că poate locui acolo pe gratis . Proprietarul are dreptul să-și primească chiria , indiferent ce probleme are chiriașul , poate apela la instanta . Acum nu are ce executa , dar mă gândesc că se va angaja urgent , că are un copil de crescut . Iar pe salariu se poate înființa poprire . Prudent ar fi sa părăsească cat mai repede imobilul închiriat și să apeleze la familie pentru ajutor , eventual la Primăria de domiciliu pentru un ajutor de urgență ( dacă aceasta are fonduri ) . Sora dvs. e într-o situație ingrată , oficial nu e familia decedatului , acesta nu va e cumnat , nu va e nimic . Poate - la un moment dat - dacă se va constata că șoferul tirului e vinovat de accident , copilul va avea dreptul la despăgubiri , dar asta durează destul , cercetările se fac in alta tara , după legislația de acolo . Daca nu tiristul e vinovat ... nu va exista nici o despăgubire pentru copil ... Cumplit ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident iliedana iliedana cumnatul meu a avut un accident ieri .a fost aruncat in sant de un tir care a fugit de la locul faptei. el conducea masina de serviciu iar in urma ... (vezi toată discuția)
Dacă un chirias nu își plătește chiria, utilitățile și ... uncetatean uncetatean Dacă un chirias nu își plătește chiria, utilitățile și face și dezastru și este trecut de 1 Decembrie, cum îl dai afara? (vezi toată discuția)
Buna ziua! de curand unchiul meu a decedat in urma unui accident ... GrCatalina GrCatalina Buna ziua! De curand unchiul meu a decedat in urma unui accident de masina , el a stat pe patul de spital cam o saptamana timp in care eu si sora mea nu am ... (vezi toată discuția)