avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizia de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizia de concediere

Va rog , daca se poate , sa lamurim urmatoarea problema: ce efecte poate avea o adeverinta medicala asupra unei decizii de concediere? Cazul se prezinta astfel: in data de 10 ianuarie s-a constatat ca salariata AB si-a insusit sume necuvenite de bani, prin alimentarea frecventa a contului propriu de salarii, precum si tichete de masa. In aceeasi data, salariata a recunoscut, prin declaratie scrisa, fapta comisa.
In data de 13 ianuarie a fost convocata , in scris, in vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile si nu s-a prezentat. Trebuie mentionat faptul ca din data de 11 ianuarie nu s-a mai prezentat la locul de munca. Incepand cu data de 14 ianuarie i s-a desfacut contractul de munca disciplinar; decizia fiind comunicata salariatei prin corespondenta cu confirmare de primire. In data de 17 ianuarie salariata s-a prezentat la firma, raspunzand , in scris, intrebarilor din nota explicativa privind cercetarea disciplinara. Totodata i s-a inmanat decizia de desfacere a contractului de munca, pe care a si semnat-o de primire cu data dfe 17 ianuarie. Pe 19 ianuarie salariata AB a trimis, prin corespondenta, cu confirmarte de primire, o adeverinta medicala eliberata la data de 11 ianuarie de medicul de familie in care se recomanda repaus la domiciliu in perioada 11 - 14 ianuarie, pe diagnostic de sindrom depresiv anxios si congestie pelviana. in consecinta, avand in vedere aspectele mentionate dorim sa stim daca decizia de concediere a salariatei AB incepand cu data de 14 ianuarie este legala.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 17:03, 25 Februarie 2010
Adeverintele medicale sunt valabile in cazul elevilor.
Ptr angajati este nevoie de un concediu medical.

In mod normal salariata avea obligatia de a anunta angajatorul in ziua in care a luat concediul medical ca este bolnava in perioada 11-14.
Daca actioneaza in justitie cred ca e de rau . Daca in data de 10 ianuarie s-au constatat abaterile , dvs.trebuia sa o fi convocat pentru cercetarea disciplinara cu cel putin 5 zile inainte . Daca cercetarea s-a facut in data de 13 ianuarie ... nu e bine .
Cred ca e bine sa anulati dispozitia de concediere si sa reluati cercetarea disciplinara , luand in calcul faptul ca a prezentat adeverinta medicala , si de aceasta data respectati termenele legale .
Hm, incurcata situatie aveti aici.
Personal nu cred ca este ok decizia de concediere, in primul rand prin faptul ca nu ati respectat fidel procedura de cercetare disciplinara. Vedeti conform CCMUNN salariatul cercetat trebuie convocat in scris cu cel putin 5 zile inainte. Altmiteri se poate cere in instanta nulitatea deciziei de concediere. Apoi, o mica scapare pe care ati avut-o a fost sa nu-i suspendati CIM-ul pe perioada cercetarii disciplinare atunci cand ati sesizat prejudiciul.
Nici cum a procedat angajata nu este ok, insa legal nu cred ca a gresit, ci v-a indus in eroare. A asteptat "sentinta" si apoi v-a comunicat concediul medical.
Angajatul este obligat sa aduca la cunostinta concediul medical cat mai curand insa nu mai tarziu de data de 5 a lunii urmatoare.
pt.crimson
Aici nu e vorba de certificat medical ci de o adeverinta medicala care are valabilitate indoielnica , angajatorul a facut mari greseli pe care ar trebui sa incerce sa le corecteze. Si apropos de certificate medicale , salariatul este obligat ca la primirea certificatului medical sa anunte angajatorul si sa-l prezinte pana la 5 ale lunii urmatoare .
Eu am presupus ca a fost o confuzie de termeni si ca de fapt userul se referea la certificat de concediu medical. Daca este vorba de adeverinta, subscriu la cele spuse de dvs.
Oricum ar fi, am cazut de acord ca procedura de cercetare disciplinara nu a fost respectata ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea si sarcina ela_ralu2006 ela_ralu2006 Am si eu o problema. In ianuarie am avut evaluarea anuala la firma, la care in urma unei greseli am primit calificativul \"inferior asteptarilor\". Ulterior ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere mariams70 mariams70 Buna ,in urma cu 4 luni am fost angajata din somaj la o firma cu durata nedeterminata,la inceputul lunii mai exact pe data de 09 apr.am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Convocare la cercetarea disciplinara in perioada concediului de odihna?!? RobinHood RobinHood Buna ziua tuturor! As avea cateva intrebari la care astept raspunsuri urgente, documentate si la obiect, va rog, daca se poate!! Multumesc ... (vezi toată discuția)