avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Raspundere disciplinara
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Raspundere disciplinara

As dori sa stiu daca un consilie juridic angajat la o institutie de stat poate fi bagat intr-o comisie de disciplina,si cercetat disciplinar si daca da care ar fi incalcarile pentru care ar pute fi bagat in comisia de disciplina?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 22:36, 25 Februarie 2010
Bineinteles ca si un consilier juridic poate face o vizita la comisia de disciplina daca "calca stramb":)
Pentru ce? Pai, daca este functionar public, legea 188/1999:

Art. 77. - (1) Incalcarea cu vinovatie de catre functionarii publici a indatoririlor corespunzatoare functiei publice pe care o detin si a normelor de conduita profesionala si civica prevazute de lege constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acestora.
(2) Constituie abateri disciplinare urmatoarele fapte:
a) intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor;
b) neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor;
c) absente nemotivate de la serviciu;
d) nerespectarea in mod repetat a programului de lucru;
e) interventiile sau staruintele pentru solutionarea unor cereri in afara cadrului legal;
f) nerespectarea secretului profesional sau a confidentialitatii lucrarilor cu acest caracter;
g) manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h) desfasurarea in timpul programului de lucru a unor activitati cu caracter politic;
i) refuzul de a indeplini atributiile de serviciu;
j) incalcarea prevederilor legale referitoare la indatoriri, incompatibilitati, conflicte de interese si interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici;
k) alte fapte prevazute ca abateri disciplinare in actele normative din domeniul functiei publice si functionarilor publici.


Pentru personalul contractual, faptele care constituie abateri disciplinare sunt prevazute in ROI (regulamentul intern), in CCM, etc.
Nuuu, consilierii juridici, sunt considerati specie pe cale de disparitie, si-s protejati, ca fauna ....
Daca citit cu atentie "Art. 77. - (1) Incalcarea cu vinovatie de catre functionarii publici a indatoririlor corespunzatoare functiei publice pe care o detin si a normelor de conduita profesionala si civica prevazute de lege constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acestora. " si va regasiti pe aici... inseamna ca se poate cerceta disciplinar, chiar si un consilier juridic. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie impotriva unui functionar de la a.l.o.f.m. adrian ioan adrian ioan buna seara.as dori sa fac o reclamatie unui funtionar public de la A.L.O.F.M.pt.comportamentul agresiv(verbal) pe care al are la adresa somerilorsi nu stiu cui ... (vezi toată discuția)
Sanctiune functionar public laluca laluca Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe ... (vezi toată discuția)
Incalcarea prevederilor legale referitoare la interdictii stabilite prin lege pentru functionarii publici Ioana Aldea Ioana Aldea As dori sa aflu cat mai multe pareri despre urmatoarea speta: Functionar public numit in functie de conducere la o institutie publica (unic candidat in mod ... (vezi toată discuția)