avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... E mail transmis abuziv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

E mail transmis abuziv

Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind mesajul meu trimis de pe adresa firmei la care lucrez, catre dl. presedinte si acesta l-a transmis, copiat si pus pe grupul de discutii de pe internet al scarii (40 de vecini membri). Fara acordul sau cunostinta mea. Scopul lui a fost sa ma defaimeze expunindu-ma ca pe timpuri la inchizitie judecatii vecinilor.
Ce lege a incalcat si ce pot eu sa fac, daca se merita sa fac ceva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana Marin , utilizator 17:53, 8 Martie 2010
Nu vad nimic ilegal in aceasta.
Acele critici transmise presedintelui prin e-mail puteau fi exprimate de dv. si in sedinta adunarii generale a proprietarilor asociatiei.
Este vreun secret in cuprinsul acelor critici ?
Cred ca scopul pe care l-a avut in vedere presedintele de asociatie, a fost acela de a solicita parerile celorlalti membri de asociatie in ceea ce priveste criticile dv., ca si cand acestea ar fi fost invocate in cadrul unei sedinte ordinare/extraordinare a adunarii generale in care fiecare membru putea sa le comenteze. ;)
Eu stiu ca transmiterea unui mesaj fara acordul sau cunostinta persoanei care l-a creat tine de violarea secretului corespondentei, fapta penala. Nu intentia lui ma interesa pe mine ci actiunea.
Este sau nu vorba despre violarea secretului corespondentei?
Multumesc.
Eu nu vad aici nici un fel de infractiune, nici de violarea secretului corespondentei...
Ceea ce s-a intamplat puteti interpreta in termeni populari ca si cum dvs. trimiteti o scrisoare unui destinatar si destinatarul intelege sa faca publica scrisoarea prin citirea acesteia in mijlocul unei colectivitati... Deci nu poate fi vorba de violarea secretului corespondentei.
Daca doreati ca aceasta "scrisoare" sa nu o publice ar fi trebuit sa ii puneti in vedere acest lucru... dar chiar si asa, destinatarul nu poate fi obligat de expeditor sa nu faca publica corespondenta ce o primeste.
Pentru existenta infractiunii de violarea secretului corespondentei (art. 195 Cod penal), este necesar sa fie indeplinite conditiile prevazute de legiuitor, astfel:
Art. 195. - Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.
Daca faptele prevazute la alin. 1 si 2 au fost savarsite de un functionar care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

In speta, nu dv. erati destinatarul acelui e-mail, ci presedintele de asociatie care, cu toata corespondenta sa poate face ce doreste, chiar sa o aduca la cunostinta altor persoane.
Cititi cu atentie prevederile acestui articol. ;)
Ok. Poate nu am explicat corect. Nu presedintele era destinatarul mesajului meu! El a luat, copiat si expus mesajul primit de catre firma de administrare de la mine.
Daca dvs. scrieti unui amic, altcineva intercepteaza e mailul si il pune fara stirea sau acordul dvs. pe internet e legal?

Alte discuții în legătură

Secretul corespondentei hpuiu hpuiu Buna ziua, M-am lovit de urmatoarea problema si as dori sa stiu daca pot face publica o conversatie avuta pe e-mail cu altcineva: Sunt administratorul ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei ethel ethel Buna seara, Cineva primeste o instiintare cum ca intr-o data stabilita de furnizorul de apa i se va schimba contorul de apa. Destinatarul nu poate prelua ... (vezi toată discuția)
Tainuire de corespondenta gina-s gina-s buna,chiriasa care are spatiul comercial in casa soacrei mele(in curte fiind 2 case),mi-a ascuns faptul ca in luna iunie am avut un proces corespondenta vine ... (vezi toată discuția)