avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violarea corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violarea corespondentei

Buna seara,

Cineva primeste o instiintare cum ca intr-o data stabilita de furnizorul de apa i se va schimba contorul de apa. Destinatarul nu poate prelua aceasta instiintare emisa pe numele sau, el fiind titular, fiindca coproprietarii acestuia l-au dat afara din casa comuna, destinatarul fiind nevoit sa locuiasca in alta parte. Coproprietarii destinatarului au sustras acea instiintare, fiindca, credeau ei, ca atunci cand se va schimba contorul, acesta va fi trecut pe numele lor.

La politie i s-a spus destinatarului ca acest fapt nu reprezinta violarea corespondentei fiindca acea instiintare nu fusese trimisa in plic.

Insusirea corespondentei cuiva, chiar daca acea corespondenta nu este in plic sigilat, nu reprezinta violarea corespondentei ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ethel , utilizator 20:03, 25 Septembrie 2013
Trebuie sa depuna plangere, nu sa zica pe gura si sa i se raspunda la fel.
Art. 195

Violarea secretului corespondenţei

Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.


Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.


Va multumesc pentru raspuns.
Am uitat sa scriu ca plangerea prealabila se depune in max 2 luni de cand persoana vatamata a stiut cine e faptuitorul.
Vă mulțumesc încă o dată pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tainuire de corespondenta gina-s gina-s buna,chiriasa care are spatiul comercial in casa soacrei mele(in curte fiind 2 case),mi-a ascuns faptul ca in luna iunie am avut un proces corespondenta vine ... (vezi toată discuția)
Am accesat fara drept contul de e-mail al fostei iubite - ce se intampla daca ma reclama? Sir_Phantom Sir_Phantom Am si eu o intrebare pt domniile voastre .....de curand m=am despartit de aleasa inimii ...si din cearta in cearta ...am ajuns si am intrat p mail-ul ei ... ... (vezi toată discuția)
Violare de corespondenta???/ lupianca lupianca Buna seara...am o intrebare. Daca, in timpul casatoriei sotii aveau aceeasi parola la mailurile personale ( deci totul era pe fata ca sa zic asa) iar sotia a ... (vezi toată discuția)