avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Este evaziune fiscala?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Este evaziune fiscala?

Buna ziua,
In cadrul unei SC tip SRL s-au depus documentele contabile pe anul fiscal; s-a declarat venit 0 cu toate ca firma in anul respectiv realiza prestari servici pentru care era renumerata. Poate fi considerata evaziune fiscala?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 20:04, 20 Aprilie 2010
Sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale reprezinta evaziune fiscala.
Art. 9 din Legea 241/2005
(1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
Ce institutie poate sesiza evaziunea fiscala?Precizez faptul ca pentru anul respectiv pentru care firma a declarat venituri 0, a realizat transferuri bancare pentru prestari servicii, a participat la licitatii achizitii bunuri imobile dar in acelasi timp a solicitat si regim derogatoriu (in luna octombrie a anului respectiv).
Cum a fost posibil ?
Ce institutie poate sesiza evaziunea fiscala?

Garda financiara, controlul fiscal , situatia se regleaza prin depunerea declaratiei 101 pana la data de 25.04.2010 dar suma de achitat va fii mare . Cine a semnat actele pt aplicare regim derogatoriu , normal ar fi administratorul . Discutati cu contabilul care a depus declaratiile trimestriale, tb sa aiba un raspuns, el fiind si consilierul administratorului .
Este vorba despre situatia fiscala (contabila) pe anul 2008 care a fost depusa in 2009. Nu cred ca se mai poate regla ceva in aceasta situatie.
Nina1 a scris:

Este vorba despre situatia fiscala (contabila) pe anul 2008 care a fost depusa in 2009. Nu cred ca se mai poate regla ceva in aceasta situatie.


Se mai poate depune declaratia 101?

Alte discuții în legătură

Raspunderea administratorului Nina1 Nina1 Care este raspunderea administratorului si a asociatului intr-o societate comerciala tip srl? Cu stima (vezi toată discuția)
Posibil caz de competenta dna? Nina1 Nina1 Buna ziua S-a infiintat o societate comerciala tip srl - microintreprindere pe baza unei Procure semnata in fals prin contrafacerea semnaturii mele. Prin ... (vezi toată discuția)
Administrator nominal / coordonator "din umbra" ContSters156394 ContSters156394 Daca un srl are un administrator nominal X, dar activitatile acesteia, prin care se evazioneaza statul, sustragandu-se de la plata taxelor si impozitelor, sunt ... (vezi toată discuția)