avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atribuire, superficie, uzucapiune, concesionare teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atribuire, superficie, uzucapiune, concesionare teren pt. garaj legal construit

Am construit in 1995 (cu autorizatie) un garaj, pe terenul proprietatea Statului Roman.
Garajul a fost dat in folosinta definitiva in 1998 si inscris in favoarea subsemnatului, in CF cu descrierea „gradina de 800 mp si constructie parter cu suprafata construita de 55 mp, cu suprafata de teren nedeterminata”
In fapt, amintita „gradina de 800 mp” este curtea imprejmuita a blocului edificat in 1958 in care detin un apartament de 2 camere pe care l-am cumparat in 1991, iar terenul construit al blocului a fost atribuit locatarilor, cu ordinul prefectului.
Dorind sa supraetajez „constructia parter” in folosul familiei fiicei, nu mi s-a eliberat Cerificatul de Urbanism sub conditia reglementarii situatiei juridice a terenului construit.
Am solicitat atribuirea terenului conf. art. 36 din Legea 18/1991, dar, mi s-a raspuns ca nu ar face obiectul ordinului prefectului, deoarece „constructia parter” nu are destinatia de locuinta.
Desi, in opinia subsemnatului, legea nu distinge expres prin sintagma „constructie” doar locuintele, ci si constructiile anexe, legal construite.
Am solicitat un drept de superficie sau, asa cum s-a procedat in alte situatii similare pe strada noastra, eventual, concesionarea terenului construit.
Ultima rezolutie a recomandat exclusiv, dobandirea terenului prin cumparare, la un pret prohibitiv (care, practic ne pauperizeaza, supraetajarea devenind incerta)
Fata de aceasta situatie, respectuos va solicit sfatul privind:
– obtinerea autorizatiei de supraetajare si daca este temeinica respingerea/conditionarea cererii mele
– modul de reglementarea a situatiei juridice a terenului construit, gradual, prin Legea 18/1991, superficie, uzucapiune, eventual concesionare.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: anele2010 , utilizator 19:54, 19 Mai 2010
mergeti pe ideea modernizarii construcitei existente
Si „modernizarea constructiei existente” este supusa procedurii de autorizare conf. L 50/1991 si L 350/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va reamintesc, autorizarea supraetajarii - generic tot o „modernizare” - a fost conditionata de reglementarea situatiei juridice a terenului, in proprietatea privata a Statului Roman.
Reiterez intrebarile:
– a fost legala respingerea/conditionarea cererii mele privind o constructie inscrisa in CF, cu titlu de drept construire?
– cum pot reglementa situatia juridica a terenului, excluzand varianta cumpararii (deosebit de impovaratoare pentru posibilitatile mele financiare) ?
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
GhiVal, utilizator

In 1991, in mod legal, in baza autorizatiei de constructie obtinuta de la Primarie, impreuna cu inca 12 locatari din blocul nostru (care nu avem garaj sub bloc), am construit 13 boxe-garaj, la distanta de 10m departare fata de blocul in care locuim.
Incepand cu anul 2004 s-a realizat dezmembrarea si fiecare proprietar si-a intabulat garajul la Oficiul Teritorial de Cadastru si platim impozit (pe cladire).
Primaria nu a acceptat sa ne vanda terenul de sub garaj, ci doar sa ni-l concesioneze, cu contract pe 10 ani, cu posibilitate de prelungire a contractului.
Blocul are 30 de apartamente, este construit din 1975, cumparat de locatari inca din perioada construirii si are doar 15 garaje sub bloc.
Noi dorim sa cumparam terenul de sub garajul pe care l-am construit legal si pentru care platim impozit. Exista vreo baza legala?

Va multumim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare drept proprietate Robert Marian Robert Marian Am cumparat un apartament. Cota de teren aferenta mi-a fost data in concesiune pe termen nelimitat, cu obligatia de a plati anual o suma de bani. Suprafata de ... (vezi toată discuția)
Proprietari de apartamente marina2 marina2 Buna ziua, S-a ivit o problema mai complicata pentru noi si va rugam poate ne indrumati putin prin hatisul legilor si a interpretarii ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza micutul24 micutul24 Sunt proprietarul unui garaj de 15 mp situat intr-un bloc.Mentionez ca nu locuiesc in acel bloc. Blocul a fost reabilitat cu fonduri proprii,reabilitandu-se ... (vezi toată discuția)