avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare drept proprietate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare drept proprietate

Am cumparat un apartament. Cota de teren aferenta mi-a fost data in concesiune pe termen nelimitat, cu obligatia de a plati anual o suma de bani. Suprafata de teren este stipulata in contractul de vanzare cumparare. Se face intabularea dreptului de proprietate pentru acea bucata de teren? Indiferent de raspuns va rog sa imi precizati unde in lege gasesc stipulat acest fapt.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: TanaseStefan , utilizator 10:17, 13 Iunie 2012
Prin concesionarea teren, concesionarul dobandeste dreptul de a-l exploata in mod direct, pe riscul si raspunderea sa, dreptul de a-l folosi si de a-i culege fructele/produsele
In situatia in care dvs prin contract de concesiune ati preluat pentru exploatare teren,nu aveti temei legal pentru a solicita intabularea dreptului de proprietate asupra terenului,deoarce prin concesiune nu ati devenit proprietarul acestuia ci numai utilizatorul provizoriu,conform clauze negociate si asumate contractual
Acea suprafata este intabulata pe numele proprietarului. In Cartea funciara deja deschisa se va nota dreptul dvs. de folosinta (concesiune), in baza contractului pe care il detineti
Faptul ca dumneavoastra aveti cota de teren aferenta apartamentului in concesiune si nu in proprietate nu este un impediment , statutul ei neinfluientand dreptul de proprietate asupra unitatii individuale (apartamentului) in nici un fel.Sunt localitati care au instrainat cu prevederile Legii 18/1991 cotele de teren proprietarilor de apartamente , dar si ca in cazul dumneavoastra au acordat doar drept de concesiune asupra terenului , platiti o redeventa si cam atat...Daca veti dori un credit ipotecar , creditorul va fi interesat de dreptul de proprietate asupra apartamentului si nicidecum de statutul terenului...
Pentru a obtine informatii exacte, trebuie sa dati mai multe detalii. Trebuie stiut in temeiul carei legi ati cumparat apartamentul !? Banuiesc ca este vorba de Legea 112, dar la aceasta lege terenul nu este concesionat (ati facut afirmatia ca terenul este concesionat). Atunci....?
Dati-ne, va rog, cateva detalii ! In primul rand, de la cine ati cumparat ? Nu ca nume ci ca tip de vanzator ( persoana fizica, juridica, S.C.A.V.L., administratie locala, etc.). In al doilea rand, in ce fel de imobil ( bloc construit pe timpul lui Ceausescu, vila/bloc nationalizata, etc.). In al treilea rand mai cititi o data contractul. Scrie acolo ca e vorba de concesiune sau este concluzia dvs. Functie de detaliile cerute va pot da niste lamuriri.

Alte discuții în legătură

Atribuire, superficie, uzucapiune, concesionare teren pt. garaj legal construit GhiVal GhiVal Am construit in 1995 (cu autorizatie) un garaj, pe terenul proprietatea Statului Roman. Garajul a fost dat in folosinta definitiva in 1998 si inscris in ... (vezi toată discuția)
Concesionare teren curte myela myela Cum se poate concesiona un teren din curtea unei case cumparate cu 10 ani in urma in baza legii 112.Mentionez ca am inchiriat deja cota indiviza din terenul ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare apartament MMS123 MMS123 Spuneti-m va rog ce sens dati expresiei subliniate (parte a contractului) : Locuinta ce se vinde este ocupata de comparator in baza contractului de ... (vezi toată discuția)