avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiunea de evadare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiunea de evadare

in art.269 CP este incriminata fapta de evadare din starea de retinere sau detinere.cea mai mare parte a doctrinei sustine ca este vorba fie de masura preventiva a retinerii,fie a arestarii,fie de situatia in care exista o hotarare definitiva de condamnare la pedeapsa inchisorii.legea 218/2002 privind organizarea si functionarea politiei romane reglementeaza in art.31 al (1) lit b),masura administrativa a conducerii la sediul politiei,astfel:"(1) In realizarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul este investit cu exercitiul autoritatii publice si are urmatoarele drepturi si obligatii principale:(...)b) sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii; in cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este indreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 24 de ore, ca masura administrativa;
intrebarea mea este:se poate considera ca fiind savarsita infractiunea de evadare in situatia in care persoana care este condusa la sediul politiei se sustrage acestei masuri?
in conditiile in care sub cateva aspecte aceasta masura este asimilata masurii preventive a retinerii-nu poate depasi 24h;daca se ia prin rezolutie masura preventiva a retinerii,durata masurii administrative se deduce din durata retinerii ca masura preventiva;in decizia 132/2002 a curtii constitutionale prin care s-a solutionat exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi, curtea a statuat ca "Deşi în cuprinsul textului nu se prevede expres luarea măsurii de reţinere împotriva persoanelor supuse verificării, este neîndoielnic faptul că activitatea de verificare efectuată de poliţie - activitate definită ca o „măsură administrativă” implică restrângerea exerciţiului libertăţii individuale şi poate fi caracterizată, în termenii art. 23 din Constituţie, ca o reţinere.. cam acestea sunt datele "problemei" mele.eventual,in situatia in care sunteti de parere ca nu este vorba de evadare,care este sanctiunea sustragerii de la aceasta masura?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 08:12, 17 Martie 2010
Din punctul meu de vedere nu veti putea decat fi eventual sanctionata contraventional. Insa nici vorba de fapta penala!
da,corect mi s-ar fi parut ca legea sa prevada o sanctiune contraventionala,insa nu prevede.un domn procuror de la diicot mi-a raspuns ca nu poate fi sanctionata in niciun fel o persoana in situatia asta,lucru care nu mi se pare firesc.va multumesc mult pentru raspunsul prompt!
Da, nu ar putea fi incidenta evadarea.
O persoana care nu se afla retinutua in baza unei ordonante sau nu se afla sub puterea unui mandat de arestare,nu poate fi considerata ca a evadat.
Persoanele supuse verificarilor nu sunt automat retinute prin efectul legii,deci daca o persoana aflata in curs de verificare in sediul unei politii pleaca,nu exista nicio problema,decat disciplinara, pentru politistii neatenti.
Raspunderea disciplinara a politistului poate fi retinuta.Insa daca era ceva serios eu cred ca era atent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conduce la politie cristiursa cristiursa daca nu am vreun act prin care sa ma legitimez pot fi condus la sediul politiei daca am buletinul pot fi condus pentru verificari suplimentare (vezi toată discuția)
Interogatoriu droguri adinnaiasi adinnaiasi buna ziua ! Prietenul meu a fost prins intro seara in compania unor baieti care aveau droguri la ei, mentionez ca prietenul meu nu avea absolut nimic asupra ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine arestarea preventiva pentru inselaciune? florindbro florindbro Cum se poate obtine arestarea preventiva in cazul unui inculpat cercetat pentru inselaciune? Inselaciunea este pentru un autoturism in valoare de 50000 euro. ... (vezi toată discuția)