avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Motiv retragere asociat SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Motiv retragere asociat SRL

Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una temeinica. Discutiile contradictorii, scandalurile si neintelegerile diverse dintre asociati sunt motive frivole si de aceea va intreb daca faptul ca eu m-am angajat la o firma ce imi impune sa nu fiu asociat in alte firme cu obiect de activitate asemanator poate fi considerat motiv temeinic de retragere a mea din SRL-ul unde sunt asociat. Mentionez ca despre o cesiune nu se pune problema din motive foarte obiective. Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Legea 31/1990,cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca un asociat se poate retrage dintr-un S.R.L. in urmatoarele cazuri:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati (reprezinta regula de retragere a unui asociat)
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv al societatii sau a acordului, retragerea se poate face pentru motive temeinice,in baza unei hotatari a Tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare (termenul comun al recursului). Aceasta situatie prezinta de obicei cele mai multe probleme.

Se poate observa ca retragerea este unilaterala, conventionala sau judecatoreasca.

O subliniere importanta este aceea ca declaratia unilaterala, hotararea de retragere sau hotararea judecatoreasca vor fi depuse la Oficiul registrului comertului in vederea inscrierii mentiunii.

La baza oricarei societati comerciale sta un contract de asociere. Daca partile convin ca modalitatea de reziliere a contractului sa fie denuntarea unilaterala,in locul renuntarii reciproce, comune, atunci un asociat se poate retrage singur, fara consimtamantul celorlalti. Totusi,fiind vorba de o exceptie de la principiul obligativitatii contractului, ea trebuie prevazuta in mod expres in actul constitutiv pentru a-si produce efecte.
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs. prompt. Despre retragere unilaterala nu poate fi cazul pentru ca acest lucru nu se prevede in actul constitutiv, despre retragerea conventionala de asemenea nu se poate vorbi deoarece intre cei trei asociati sunt niste certuri si diferenede asa ca mai ramane calea judecatoreasca. Aici insa, daca nu invoci niste motive TEMEINICE (boala, interdictie, etc) ti se respinge actiunea si nu e prea bine. De aceea intrebam daca o anumita incompatibilitate profesionala ar fi utila daca va fi invocata drept motiv de retragere. Adica, sa fiu si mai clar, daca asociatii mei nu vor sa le cesionez partile si nu vor sa ma retrag, eu nu mai am niciun fel de activitate in firma, nu pot controla nimic, nu am nicio cale de infromare si nu stiu cum sa ies din aceasta situatie. De aceea m-am gandit sa deschid o actiune de retragere si sa invoc un motiv temeinic. Dar acesta imi lipseste si nu pot invoca un motiv de boala de exemplu fara sa fiu bolnav... E mai clar acum ?
Te poti folosi de motivul "neintelegerilor grave"
Art. 227. - (1) Societatea se dizolva prin:
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;

Neintelegerile grave se dovedesc prin procese verbale ale sedintelor, minute, dezacorduri, certuri, martori, declaratii in fata judecatorului.
E simplu.

Alberto Kurtyan
Multumesc mult. Acum e mult mai clar pentru mine ce am de facut.
Trebuie sa mai stii ceva.
Daca invoci acest motiv al "neintelegerilor grave" si se accepta ... iar asociatul nu este de acord cu retragerea ta ...
... atunci judecatorul va pronunta dizolvarea societatii (SRL).

Dizolvarea este un fel de "retragere" fortata a tuturor asociatilor.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Excludere asociat Septimiu Bujgoi Septimiu Bujgoi buna ziua. ma confrunt cu o situatie oarecum generala, insa nu prea stiu ce sa fac. intr-un srl sunt trei asociati fiecare cu cota egala de actiuni. toti au ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din srl felicity2001ro felicity2001ro Buna ziua, Cazul este in felul urmator: 3 asociati, dintre care unul este ales ca si administrator (are si 50%, ceilalti 2 asociati au cate 25 % ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat alinuta05 alinuta05 on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau ... (vezi toată discuția)