avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale excludere asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

excludere asociat

buna ziua. ma confrunt cu o situatie oarecum generala, insa nu prea stiu ce sa fac. intr-un srl sunt trei asociati fiecare cu cota egala de actiuni. toti au calitatea de administratori.
unul dintre asociati, efectiv nu raspunde la telefon, la adrese, are o atitudine pasiva etc. mai mult, este implicat in numeroase litigii comerciale sau penale (nici unul nu are legatura cu srl-ul de fata). ceilalti doi asociati ar dori sa-l excluda, prin prisma faptului ca exista premisa ca imaginea srl-ului sa fie afectata tocmai prin "activitatea" asociatului respectiv.
Exista posibilitatea ca acesta sa fie exclus, pentru aceasta temere, desi nu este o conditie standard a legii 31?
O alta intrebare: cei doi asociati se pot retrage pentru aceeasi motivatie.
Precizez ca actul constitutiv este generalist si stabileste ca hotararile asociatilor se convoaca si se intocmesc conform legii.
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 21:07, 3 Martie 2009
In opinia mea asociatul nu poate fi exclus din acest motiv,nici ceilalti doi asociati nu se pot retrage dar pot cesiona partile sociale unei alte persoane sau chiar asociatului cu probleme daca acesta le doreste.Cei doi asociati fiind majoritari pot hotara dizolvarea societatii comerciale
pentru a cesiona trebuie si acordul celui de al treilea. mai mult, acesta nu vrea sa cumpere sau sa vinda parti sociale
Asa este. Pentru aprobarea cesiunii catre terti, este necesar acordul a 75% din asociati.

Art. 202. - (1) Partile sociale pot fi transmise intre asociati.
(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.


In ce priveste excluderea, pasivitatea, dezinteresul nu sunt motive temeinice.
Daca se invoca neintelegeri grave, firma se dizolva, nu va fi exclus nimeni.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv retragere asociat srl ContSters136267 ContSters136267 Buna ziua. Am inteles ca in cazul unei actiuni in Instanta prin care se solicita retragerea unui asociat dintr-un SRL trebuie ca motivatia sa fie una ... (vezi toată discuția)
Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate zallyna zallyna La iesirea dintr-o societate cu doi asociati a unui asociat, cu cesionare 50% parti sociale catre asociatul ramas, exista trei intrebari: 1) cesionarea ... (vezi toată discuția)