avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

daca lucrez si am contract pe perioada determinata,pot beneficia de concediu fara plata?daca da,cate luni? va rog sa-mi raspunde-ti si mie,multumesc.:)
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 21:12, 22 Martie 2010
1. Puteti sa beneficiati de CFP daca va aproba angajatorul.
2. Perioada de acordare a CFP este prevazuta in CCM la nivel de unitate sau in Regulamentul intern al unitatii.
3. Acordarea de CFP se face prin negociere cu angajatorul.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Salariatii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată
a) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din initiativa sa. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului, numai cu acordul sindicatului sau, după caz, acordul reprezentantilor salariatilor, şi numai dacă absenta salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activitătii.
Cererea de concediu fără plată pentru formarea profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel putin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea institutiei de formare profesională.
Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fractionat în cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de învătământ sau pentru sustinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul institutiilor de învătământ superior în conditiile stipulate mai sus referitoare la cerere.
b) In cazul an care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Indemnizatia de concediu va fi stabilită similar cu cea acordată în cazul concediului de odihnă.
Perioada în care salariatul beneficiază de concediu plătit se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată cu cel putin o lună înainte de efectuarea acestuia.
Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata - pentru absolvirea unor forme de invatamant alice27 alice27 Buna ziua, Considerand situatia in care un angajat solicita CFP, sa zicem o saptamana - pt absolvirea unor forme de invatamant : 1. - aceasta perioada - ... (vezi toată discuția)
Concediu Leyla_87 Leyla_87 buna seara. am o intrebare legata de concediu. sunt angajata de 4luni la o firma care nu respecta litera legii in nici o privinta. la sfarsitul luni curente o ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la liber platit pentru studii ? AlinOltean AlinOltean Buna ziua, spuneti-mi va rog daca pot avea liber platit de la angajator, pentru o perioada de timp pentru studii.Mentionez ca sunt angajat cu norma intreaga si ... (vezi toată discuția)