avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata - pentru absolvirea unor forme de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata - pentru absolvirea unor forme de invatamant

Buna ziua,

Considerand situatia in care un angajat solicita CFP, sa zicem o saptamana - pt absolvirea unor forme de invatamant :
1. - aceasta perioada - reprezinta vechime in munca?
2. se considera stagiu de cotizare?
3. diminueaza sau nu durata concediului de odihna?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 16:48, 28 Octombrie 2011
La privat sau la stat?
Codul muncii republicat 2011:
ART. 154
(1) Salariaţii au dreptul sã beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionalã.
(2) Concediile pentru formare profesionalã se pot acorda cu sau fãrã platã.
ART. 155
(1) Concediile fãrã platã pentru formare profesionalã se acordã la solicitarea salariatului, pe perioada formãrii profesionale pe care salariatul o urmeazã din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacã absenţa salariatului ar prejudicia grav desfãşurarea activitãţii.
ART. 156
(1) Cererea de concediu fãrã platã pentru formare profesionalã trebuie sã fie înaintatã angajatorului cu cel puţin o lunã înainte de efectuarea acestuia şi trebuie sã precizeze data de începere a stagiului de formare profesionalã, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesionalã.
(2) Efectuarea concediului fãrã platã pentru formare profesionalã se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învãţãmânt sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul urmãtor în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).
ART. 157
(1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionalã în condiţiile prevãzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionalã, plãtit de angajator, de pânã la 10 zile lucrãtoare sau de pânã la 80 de ore.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilitã conform art. 150.
(3) Perioada în care salariatul beneficiazã de concediul plãtit prevãzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plãtit pentru formare profesionalã va fi înaintatã angajatorului în condiţiile prevãzute la art. 156 alin. (1).
ART. 158
Durata concediului pentru formare profesionalã nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de muncã efectivã în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.


CFP nu constituie vechime in munca si nici stagiu de cotizare, iar daca durata este pana la 30 zile calendaristice, nu diminueaza nici concediul de odihna (la firma mea e asa, dar asta depinde de fapt de ce aveti stabilit in CCM sau RI la firma dvs.).

ART. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fãrã platã.
(2) Durata concediului fãrã platã se stabileşte prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.

la privat
Ok, atunci daca nu aveti vreo prevedere "favorabila" in regulamentul intern, nu constituie nici vechime in munca, nici stagiu de cotizare si vi se recalculeaza si zilele de concediu de odihna pe anul respectiv.
nu cred ca asta se rezuma doar la prevederi "favorabile" in regulament pt ca , atunci cand vorbim de formare profesionala, vorbim de 2 situatii diferite:

una cand angajatorul initiaza formarea profesionala - atunci poti beneficia de concediu si o indemnizatie conform legii - prin urmare vorbim de vechime in munca si nediminuarea concediului de odihna.

sau eu ca angajat pot cere CFP, pt formare profesionala - pentru sustinerea unui examen de absolvire. prin urmare, voi face o cerere, se abroba dar si contractul meu se suspenda in cazul asta conform legii. e corect?

prin urmare, limitandu-ne la cazul acesta,
1. - aceasta perioada - reprezinta vechime in munca?
2. se considera stagiu de cotizare?
3. diminueaza sau nu durata concediului de odihna

Alte discuții în legătură

Concediu studii skroll skroll Buna ziua. Sunt referent debutant intr-o primarie si urmeaza sa fac 2 ani de master in AP. Exista vreo baza legala prin care imi pot lua concediu in perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu Leyla_87 Leyla_87 buna seara. am o intrebare legata de concediu. sunt angajata de 4luni la o firma care nu respecta litera legii in nici o privinta. la sfarsitul luni curente o ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii raluca-andrei raluca-andrei Buna ziua. Doresc sa ma ajutati in legatura cu dreptul de a dispune de concediu platit pentru realizarea studiilor doctorale. Domeniu in care lucrez - ... (vezi toată discuția)