Prima este aceea ca, spre deosebire de anii trecuti, in acest an nu vom mai putea cumpara aceste asigurari din marile intersectii ale oraselor sau de pe marginea soselelor, de la vanzatorii ambulanti postati in diverse harburi de masini. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a interzis acest lucru, pentru reducerea fraudelor si asigurarea unei competitii loiale si civilizate pe aceasta piata. O masura care majoreaza costurile firmelor de asigurari, nevoite sa-si faca astfel mai multa reclama si sa investeasca in alte tipuri de mijloace de vanzare, inclusiv agenti proprii care vor trebui sa mearga la sediile firmelor sau locuintele clientilor pentru a incheia cat mai multe polite de asigurare.
Insa cea mai importanta cauza a scumpirii RCA-ului a fost pricinuita, inca de anul trecut, de cresterea semnificativa a accidentelor si, in consecinta, a valorii despaguburilor platite de firmele de asigurari. Din cauza competitiei mari, multe firme au vandul asigurarile la preturi cat mai mici, trezindu-se apoi in situatia ca nu mai au de unde sa plateasca despagubiri. Cresterea daunalitatii a dus automat la scumpirea semnificativa a politelor RCA, a caror preturi s-au dublat chiar, in cazul anumitor firme de asigurari. Pentru ca, o alta modificare importanta fata de alti ani, pretul asigurarile auto obligatorii nu mai este stabilit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ci de fiecare societate de asigurari in parte. O precizare pe care CSA a tinut sa o faca public zilele trecute, pentru a avertiza clientii firmelor de asigurari cu privire la diferentele de preturi practicate acum de firmele de asigurari. Daca in anii precedenti practic nu conta unde-ti faceai un RCA, acum trebuie sa cauti destul de mult pana gasesti cea mai avantajoasa oferta.
De exemplu, in cazul unui autoturism mic, cu o capacitate de 1.200 cmc, pretul asigurarii obligatorii pe o perioada de un an variaza intre 220 de lei si 350 de lei. Tot mai multe firme de asigurari calculeaza acum polita si in functie de mai multi factori de risc, precum orasul in care circula masina, experienta la volan a soferului si varsta acestuia, precum si numarul de accidente intregistrate. Cu cat esti mai tanar, locuiesi intr-un oras mare, precum Bucurestiul, ai o masina scumpa, experienta mica la volan, amenzi si accidente multe, cu atat vei plati mai mult pentru asigurare. Ba chiar exista firme de asigurari care nici macar nu sunt dispuse sa asigure soferii care fac multe accidente sau anumite tipuri de masini, de regula cele scumpe si cautate de hoti. Vedem asadar ca exista diferente mari de preturi nu doar de la o firma de asigurari la alta, dar si de la un client la altul.

Comentarii articol (0)