Regulament din 28/12/2004, privind organizarea ºi desfãºurarea examenului în vederea atribuirii calitãþii de expert tehnic extrajudiciar
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 30 din 10/01/2005
I. Prevederi generale
Art. 1. - Activitatea de expertizã tehnicã extrajudiciarã, precum ºi modul de dobândire a calitãþii de expert tehnic se organizeazã ºi se desfãºoarã în condiþiile prevãzute de Ordonanþa Guvernului nr. 2/2000, aprobatã prin Legea nr. 156/2002, ºi de prezentul ordin.
Art. 2. - În temeiul art. 3 din Ordonanþa Guvernului nr. 2/2000, expertiza tehnicã efectuatã la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situaþii care nu au legãturã nemijlocitã cu activitatea judiciarã constituie expertizã tehnicã extrajudiciarã.
II. Organizarea examenului pentru atribuirea calitãþii de expert tehnic extrajudiciar
Art. 3. - Calitatea de expert tehnic extrajudiciar se dobândeºte pe bazã de examen. Organizarea examenului pentru atribuirea calitãþii de expert tehnic extrajudiciar se deruleazã în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin Ordinul ministrului industriei ºi resurselor nr. 88/2003, coroborat cu prevederile prezentului ordin.
Art. 4. - Programa de pregãtire ºi Comisia de atestare tehnico-profesionalã pentru atestarea experþilor tehnici pentru lucrãrile de montaj utilaje, echipamente ºi instalaþii tehnologice industriale, aprobatã prin Ordinul ministrului economiei ºi comerþului nr. 291/2004, va sta la baza examinãrii în vederea atribuirii calitãþii de expert tehnic extrajudiciar.
Art. 5. - Atât la proba scrisã, cât ºi la proba oralã, comisia numitã prin Ordinul ministrului economiei ºi comerþului nr. 291/2004 va verifica:
- pregãtirea de specialitate;
- nivelul cunoaºterii actelor normative referitoare la specialitatea respectivã;
- nivelul cunoaºterii prevederilor legale aferente organizãrii activitãþii de expertizã tehnicã judiciarã ºi extrajudiciarã.
Art. 6. - Dobândeºte calitatea de expert tehnic extrajudiciar persoana care îndeplineºte condiþiile precizate în regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului industriei ºi resurselor nr. 88/2003, inclusiv:
a) este cetãþean român ºi cunoaºte limba românã;
b) are capacitate de exerciþiu deplinã;
c) are studii superioare în specialitatea pentru care se prezintã la examenul de expert, dovedite cu diplomã;
d) nu are antecedente penale ºi se bucurã de o bunã reputaþie profesionalã ºi socialã;
e) este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activitãþii de expert;
f) a fost declarat admis la examenul organizat în acest scop.
Art. 7. - Îndeplinirea condiþiei prevãzute la art. 6 trebuie doveditã, dupã promovarea examenului, cu certificat medical de sãnãtate, eliberat pe baza constatãrilor fãcute de cãtre comisia medicalã constituitã potrivit Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
Art. 8. - Persoana care a dobândit calitatea de expert tehnic extrajudiciar, în condiþiile prezentului ordin, poate efectua expertize tehnice extrajudiciare numai în specialitatea în care a fost atestatã.
III. Efectuarea expertizei tehnice extrajudiciare
Art. 9. - Raportul de expertizã tehnicã extrajudiciarã cuprinde:
a) partea introductivã, în care se menþioneazã persoanele fizice ºi juridice care au solicitat efectuarea expertizei, data la care s-a dispus efectuarea acesteia, numele ºi prenumele expertului extrajudiciar, specialitatea acestuia, data întocmirii raportului de expertizã extrajudiciarã, obiectul acesteia ºi întrebãrile la care expertul extrajudiciar urmeazã sã rãspundã, materialul pe baza cãruia expertiza extrajudiciarã a fost efectuatã ºi dacã pãrþile care au participat la aceasta au dat explicaþii în cursul expertizei;
b) descrierea operaþiunilor de efectuare a expertizei extrajudiciare, obiecþiile sau explicaþiile pãrþilor, precum ºi analiza acestor obiecþii ori explicaþii pe baza celor constatate de expertul extrajudiciar;
c) concluziile, care cuprind rãspunsurile la întrebãrile puse ºi pãrerea expertului extrajudiciar asupra obiectului expertizei.
Art. 10. - Relaþiile expertului tehnic cu solicitantul expertizei tehnice extrajudiciare se stabilesc prin contract scris de prestãri de servicii, semnat de ambele pãrþi.
Art. 11. - Obligaþia de a calcula ºi de a vãrsa impozitul aferent sumelor plãtite cu titlu de onorariu de cãtre persoanele juridice pentru expertizele tehnice extrajudiciare ce li s-au efectuat, în condiþiile legii, revine acestora.
Art. 12. - Pentru onorariile încasate de la persoanele fizice, obligaþia de a stabili ºi de a vira la buget impozitul aferent, potrivit legii, revine expertului tehnic extrajudiciar care a executat lucrarea individual, cu respectarea dispoziþiilor legale privind impozitul pe venitul global.
Comentarii articol (0)