Rezultatul exercitiului, concretizat in profit sau pierdere, caracterizeaza toate laturile activitatii de exploatare (de productie, de distributie, prestari servicii), financiare si extraordinare ale unei intreprinderi.
Marimea acestui indicator este direct influentata de strategia de aprovizionare, vanzare, de asigurarea si eficienta folosirii resurselor materiale si umane, de politica financiara.
Maximizarea profitului constituie premisa realizarii obiectivului strategic de perspectiva al oricarei firme – sporirea valorii patrimoniale.
In practica franceza, intreprinderile au obligatia de a elabora „Tabloul soldurilor intermediare de gestiune”, care constituie o sursa suplimentara de informatii pentru determinarea si analiza rezultatelor pe diferite trepte ale formarii lor.
Tabloul soldurilor intermediare de gestiune constituie o sursa intermediara pentru determinarea si analiza rezultatelor, care pune in evidenta etapele formarii rezultatului exercitiului.
Sistemul indicatorilor de rezultate (cifra de afaceri, marja comerciala, productia exercitiului, valoarea adaugata) si al indicatorilor de rentabilitate (rezultatul exploatarii, rezultatul curent, rezultatul extraordinar, rezultatul exercitiului) permit investigarea complexa a rentabilitatii absolute si corelarea acesteia cu volumul si structura activitatii si sunt necesari in adoptarea deciziilor la nivelul intreprinderii si la nivelul tertilor cu care firma are legaturi in plan economic si financiar.
Marja comerciala este unul dintre indicatorii folositi in analiza-diagnostic a rentabilitatii intreprinderii, calculata ca diferenta intre veniturile obtinute din vanzarea marfurilor si cheltuielile ocazionate de vanzarea marfurilor. Este principalul indicator de apreciere a performantelor unei activitati comerciale.
Productia exercitiului include valoarea bunurilor si serviciilor fabricate de intreprindere pentru a fi vandute, stocate sau utilizate pentru nevoile proprii. Productia exercitiului este cel mai cuprinzator indicator, reprezetand volumul total de activitate. Se calculeaza insumand productia proprie, productia stocata si productia imobilizata. Productia exercitiului este alaturi de marja comerciala un indicator foarte important in cadrul soldurilor de gestiune si trebuie diferentiata de cifra de afaceri.
Valoarea adaugata exprima cresterea sau plusul de bogatie creat de intreprindere prin activitatea tehnico-productiva, ca urmare a utilizarii propriilor factori de productie care reprezinta potentialul productiv al intreprinderii, peste valoarea bunurilor si serviciilor provenite de la terti in cadrul activitatii curente a intrepriderii.
Rezultatul brut al exploatarii (RBE) exprima cash-flow-ul din exploatare si este primul indicator cu semnificatie de rentabilitate, reflectand un flux financiar efectiv.
Excedentul brut al exploatarii (EBE) sau, dupa caz, insuficienta bruta din exploatare (IBE). Excedenul brut al expoatarii reprezinta fluxul potential de disponibilitati degajat de ciclul de exploatare si se stabileste ca diferenta intre valoarea adaugata (inclusiv subventii de exploatare), pe de o parte, si impozitele, taxele si cheltuielile de personal pe de alta parte, ori altfel spus, se determina ca diferenta dintre veniturile monetare si cheltuielile monetare din exploatare. Veniturile monetare in exploatare cuprind vanzarile de marfuri, productia vanduta si subventiile acordate pentru ciclul de exploatare. Cheltuielile de exploatare cuprind consumurile de la terti, cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte si cheltuielile cu personalul. Excedentul/deficitul brut al exploatarii este folosit in procesul de analiza la efectuarea unor comparatii privind rezultatele obtinute de catre intreprindere cu rezultatele altor firme din acelasi domeniu de activitate.
Rezultatul exploatarii (profit sau pierdere) priveste activitatea de exploatare normala si curenta a intreprinderii si exprima marimea absoluta a rentabilitatii activitatii de exploatare. Rezultatul curent (profit sau pierdere) este determinat prin influenta atat a rezultatului exploatarii normale si curente, cat si a rezultatului activitatii financiare, nefiind perturbat de elemente extraordinare.
Rezultatul extraordinar este un indicator care permite masurarea influentei elementelor extraordinare in formarea rezultatului global al intreprinderii.
Rezultatul net al exercitiului exprima marimea absoluta a rentabilitatii financiare cu care vor fi remunerati actionarii pentru capitalurile proprii subscrise.
Pe baza datelor din tabloul Soldurilor intermediare de gestiune se poate stabili ponderea amortizarii, a provizioanelor din exploatare, a cheltuielilor cu dobanzile, a dividendelor in cadrul excedentului brut din exploatare si desprinderea unor concluzii utile pentru perioada viitoare.
_
Va prezentam in fisier atasat Tabloul soldurilor intermediare de gestiune.
Comentarii articol (5)