avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general calcul marja bruta din vanzari
Discuție deschisă în Contabilitate în general

calcul marja bruta din vanzari

Nu sunt foarte lamurita cum calculez marja bruta din vanzari. Am gasit formula profit brut din vanzari/cifra de afaceri . Nelamurirea pleaca de la profitul brut din vanzare. Care e formula corecta a acestuia? ct 707-ct 607 sau Total venituri (din exploatare+financiare+extraordianre) - Total cheltuieli (exploatare+financiare+extraordinare)?
Cum e corect?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 13:17, 29 Martie 2009
Din "venituri din vanzarea marfurilor" se scad:
- "Costul marfurilor" (607)
- Ch directe privind achiizitia: cu transportul acestora, manipulare, etc. ce se efectueaza pana la momentul receptiei lor

Rezultatul este Marja Bruta

Ulterior daca scazi celelalte cheltuieli, ex.: depozitare, utilitati, chirii, salarii directe (cei care manipuleaza marfa in interiorul depozitului)

Obtii Valoarea Adaugata

De aici daca scazi ce mai ramane din cheltuielile de exploatare (fara cheltuieli cu amortizari, provizioane, etc) obtii Excedentul Brut Din Exploatare,

Adaugand venituri din servicii, provizioane stinse si scazand restul de cheltuieli obtii Rezultatul din Exploatare

...
Marja bruta din vanzari=Profit brut /Cifra de afaceri
Asta daca vrem sa vedem ce marja avem in cifra de afaceri (rentabilitatea vanzarilor sau capacitatea de control a costurilor) procentual, dar daca dorim sa vedem sub forma de Solduri Intermediare de Gestiune (SIG) aplicam formulele de mai sus care ne arata efectiv cat mai putem cheltui pana sa pierdem.

Asa se intampla cand intrebarile sunt confuze
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
Cosmin Antohe, Contabil
am dat formula cea mai simpla, banuiesc ca trebuie la notele explicative pt.bilant.
Marja bruta din vanzari

Indicator economico-financiar de profitabilitate.

(Profitul brut din vanzari / Cifra de afaceri) x 100

O scadere a procentului poate scoate in evidenta faptul ca societatea nu este capabila sa isi controleze costurile sau sa obtina pretul de vanzare optim.

Profit brut din vanzari

Se calculeaza ca diferenta dintre veniturile din vanzarea marfurilor si costul marfurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul marjei comerciale Alice7 Alice7 Cum se calculeaza marja comerciala în cazul unei companii cu activitate de productie ? Din cate am inteles, diferenta dintre venituri din vanzarea marfurilor ... (vezi toată discuția)
Marja bruta ortansa77 ortansa77 Buna dimineata, Am si eu o nelamurire vis a vis de marja bruta...MB....ieri am avut ceva show uri in farmacie pe acest subiect si as dori sa fiu lamurita de ... (vezi toată discuția)
Lamuriri monografie restaurant STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Am urmatoarea situatie: un restaurant vinde mancare s-au facut urm inregistrari: 345 = 711 4193 371 = 345 4193 607 = 371 4193 Am gasit aceste ... (vezi toată discuția)