Serviciile publice de radio si televiziune din anumite State Membre au nevoie de o sustinere financiara adecvata si de mecanisme de protejare a independentei, se arata in rezolutia adoptata joi de Parlamentul European. Totodata, eurodeputatii recomanda ca aceste servicii publice sa isi creasca prezenta si pe internet.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Potrivit rezolutiei, posturile publice de radiodifuziune se confrunta, in unele state membre, "cu probleme fundamentale, ce le pun in pericol independenta politica, viabilitatea, chiar si baza financiara."
Rezolutia PE "solicita Statelor Membre sa isi intrerupa interventiile politice legate de continutul programelor oferite de catre serviciile de radiodifuziune publica", adaugând ca "respectarea normelor europene in materie de libertate de exprimare, de pluralism al mass-mediei si in ceea ce priveste independenta, misiunea si finantarea serviciilor publice de mass-media ar trebui sa constituie o prioritate pentru toate statele membre ale Uniunii Europene."
Parlamentul sugereaza sa se ofere Observatorului european in domeniul audiovizualului un mandat pentru a colecta date si a efectua cercetari cu privire la modul in care statele membre au aplicat aceste standarde, pentru a analiza daca standardele au avut efectul scontat si indeamna ca statele membre sa fie trase la raspundere pentru neindeplinirea angajamentelor.
Finantare adecvata si transparenta
Statelor Membre li se solicita "sa asigure o finantare adecvata, proportionala si stabila pentru serviciile publice de mass-media spre a le oferi posibilitatea de a-si indeplini misiunea, de a le garanta independenta economica si politica."
De asemenea, "transparenta structurii de proprietate a serviciilor private de radiodifuziune trebuie sa fie garantata in toate statele membre", iar Comisia ar trebui sa controleze si sa sustina realizarea de progrese in acest sens.
Atragerea generatiei tinere
Deoarece consumul mediatic al tinerilor este asigurat aproape exclusiv de internet posturilor publice de radiodifuziune ar trebui sa propuna continut atractiv si de calitate online pentru a avea impact asupra acestora.
Depasirea decalajului digital
Deputatii solicita masuri ale statelor membre pentru a garanta depasirea "decalajului digital intre mediu urban si rural si pentru a se asigura ca "toate persoanele din toate regiunile vor avea acces in mod egal la serviciul public de radiodifuziune." Accesul la serviciile de radiodifuziune de cel mai inalt trebuie "sa fie asigurat in mod independent de capacitatea financiara a consumatorilor si a utilizatorilor."
Adaptarea drepturilor de autor la era digitala
Comisia Europeana este incurajata sa adapteze drepturile de autor la noua era a digitalizarii si sa studieze modalitati specifice de facilitare a reutilizarii materialelor din arhive, precum si sa instituie sisteme colective extinse de licente si sisteme de ghisee unice, usor accesibile pentru achitarea acestora.
De asemenea, Comisia trebuie sa asigure respectarea cadrului juridic existent de catre integratorii de continut si o invita sa studieze modalitati prin care motoarele de cautare si furnizorii de servicii online ar putea contribui la finantarea crearii de continut.
Rezolutia PE a fost adoptata cu 522 de voturi pentru, 22 impotriva si 62 de abtineri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (2)