ACCES GRATUIT
Cuplurile internationale din statele UE vor putea divorta dupa ce lege vor
Cuplurile internationale din UE care divorteaza vor putea alege legislatia carui stat membru sa se aplice in cazul lor, potrivit unor reglementari, adoptate, joi, in unanimitate de Comitetul pentru Afaceri Legale.
Articolul continuă mai jos
De exemplu, un cuplu franco-german stabilit in Belgia va avea dreptul sa aleaga daca divortul se va judeca dupa legile din Franta, Germania sau Belgia.
Noile reglementari urmeaza sa fie aprobate vineri de ministrii de Justitie ai statelor membre UE si de catre plenul Parlamentului European, in decembrie, la Strasbourg.
Potrivit prevederilor, persoanele care vor dori sa divorteze in alt stat decat cel de origine trebuie sa dovedeasca o legatura stransa cu statul respectiv (rezidenta sau nationalitate), iar sotii vor trebui sa cada de acord asupra statului in care se va oficia divortul.
Noua legislatie ar urma sa intre in vigoare la 18 luni dupa aprobarea de catre statele membre.
Adoptarea modificarilor se face printr-o procedura noua, folosita in premiera de UE, la care au aderat momentan 14 state membre, printre care si Romania.
Procedura de “intarire a cooperarii” presupune o forma mai rapida de promulgare a unui act normativ, iar tarile care au adoptat-o sunt: Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Romania si Slovenia. Celelalte state membre sunt invitate sa adere la acest acord, in orice moment.
Potrivit statisticilor Comisiei Europene si ale Consiliului Europei, din cele aproximativ 122 milioane de casataorii oficiate in UE, 13% sunt considerate "internationale".
In ceea ce priveste divorturile, in 2007, statele membre au inregistart peste un milion, dintre care 140.000 “internationale”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)