... carte din perspectiva cuiva care a pierdut o gramadã de bani.
Am avut nevoie de un autobuz pentru a transporta avocaþii fostei mele soþii. A fost un dezastru, însã am avut un contract prenupþial solid. Un prieten care se casatorea pentru a cincea oara mi-a spus cã este prea îndragostit pentru a semna o astfel de hîrtie, iar peste un an, cînd mariajul s-a terminat, a fost un iad. Se uita la mine ca un caþelus îngrozit. Nu am avut curajul sã-i spun ce gîndeam ºi anume ca este un ratat"
Istoria contractului prenupþial
Primul contract prenuptial este considerat a fi aparut în epoca romanã, la divorþul împãratului Claudiu de soþia sa Messalina, cînd aceasta la despãrþire a plecat cu o parte din mobilele imperiale în compensatie cu dota cu care venise.
Napoleon în 1807 prin codul sãu a introdus prima reglementare a împãrþirii averilor dupã divort, prevedere care a fost preluatã de þãrile care au copiat codul lui Napoleon, printre care ºi Romania.
În Statele Unite ale Americi deoarece se considera cã moartea este singurul mod de a termina o cãsãtorie, înainte de 1970 aranjamentele care stabileau drepturile de proprietate dupã divort erau nule, mai multe instante pronunþîndu-se ferm împotriva lor, apreciind cã acestea de fapt legalizeazã divorþul.
Cîtiva ani mai tîrziu, o serie de instanþe americane au urmat precedentul creat de Curtea Supremã din Florida, aprobînd valabilitatea contractului prenuptial, ºi astfel proclamînd cã întelegerile înainte de cãsãtorie sunt posibile.
În 1976 aveau sã se adopte asa-numitele norme privind uniformizarea contractului prenuptial (Uniform Premarital Agreement Act - UPAA), care de fapt reprezintã un ghid de rezolvare a problemelor ce apar la incheiarea unui contract prenupþial.
Ce poate conþine un contract prenuptial?
La ora actualã, contractul prenuptial este cel mai bine reglementat în America.
Astfel, conform UPAA, pentru a fi valid, contractul prenuptial trebuie sa fie semnat de ambii soþi, cu condiþia ca acestia sã aibã capacitate contractualã, ºi sã participe la întelegere de bunãvoie.
Înainte de încheierea contractului viitori soþi sunt obligati, sã-si declare toate obligaþiile financiare ºi toate proprietãþile afectate de sarcini, însa încãlcarea acestei obligaþii nu atrage nulitatea contractului.
Desi nu toate statele americane au adoptat în totalitate UPAA, juristii americani au convenit cã o instanþã nu poate schimba termenii contractului prenupþial, nici chiar atunci cînd unul dintre soþi este lãsat fãrã un suport material decent, dupã divorþ, ori cînd este eliberat de sarcinile sale de a-si susþine financiar perechea în timpul cãsãtoriei.
Prin contractul prenuptial se poate înlãtura suportului financiar dintre soþi ºi în acelaºi timp se poate stabili soarta averii dupã separare sau desfacerea cãsãtoriei.
Viitorii soþi pot sã punã orice condiþii ºi sã arate modalitatea de rezolvare a oricãror alte probleme, cu condiþia ca respectiva sã nu încalce siguranþa publicã ori normele privind legea penalã ºi sã nu afecteze sub nici o formã drepturile copiilor.
Astfel, s-a aratat cã este valabil contractul prin care viitori soþi prestabilesc religia copilului încã nenascut, dar este nula de drept clauza prin care unul dintre soþi se sustrage obligaþiilor de a contribui la cresterea ºi educarea copilului.
Din punct de vedere juridic, aranjamentul prenuptial poate sã fie cît de explicit ºi de lung este nevoie ºi poate acoperi cîte aspecte îºi doresc cele douã pãrþi.
Principalul obiect al contractului prenuptial constã în modul de împãrþire a averii comune sau personale a unuia dintre soþi.
Astfel, cînd unul dintre soþi este implicat într-o afacere de familie, el va dori de cele mai multe ori – ca ºi familia sa - sã pãstreze afacerea în familie ºi sã nu existe riscul împãrþirii acesteia.
Aceeaºi dorinþã de separare a bunurilor poate apare ºi în situaþia în care unul dintre soþi are datorii substantiale înainte de cãsãtorie, iar cealaltã parte va dorii sã iºi protejeze averea de creditorii soþului datornic.
Contractul poate reglementa ºi responsabilitãþile soþilor privind îngrijirea copiilor din cãsãtoriile anterioare cît ºi a celor care urmeazã sã se nascã.
Acest aspect poate fi de o însemnãtate considerabilã în instanþã, atunci cand unul dintre soþi intenþioneazã sã renunte la cariera sa ºi sa se dedice cresterii copiilor.
Cel mai adesea, însã, disputele se nasc asupra modalitãþii de împãrþire a bunurilor conjugale.
Contractul prenuptial poate fi folosit pentru a conferi siguranþã cã averea cuplului va fi corect împãrþitã, cã aceasta va fi transferatã de la un soþ la altul, sau cã drepturile asupra ei vor fi împãrþite în mod egal de cãtre soþi sau pe cote - pãrþi.
Toate aceste dispozitii ºi soluþiile la situaþiile care ar putea aparea pot fi stabilite într-o manierã organizatã ºi bine gînditã în ceea ce americanii numesc " the prenuptial ".
#PAGEBREAK#
Contractul premarital în legislaþia romaneascã
Timp de aproape un secol (1865 - 1954) întelegerea premaritalã a fost în vogã mai ales între nobili romanii, care nu concepeau o cãsãtorie fãrã semnarea prealabilã a unui asemenea act.
Cele mai importante cãsãtorii se încheiau doar dupã ce capii celor douã familii puneau la punct, pînã în cele mai mici detalii, modalitatea prin care din cele douã averi considerabile se fãcea una sigurã insã mult mai mare.
Preluat de la francezi, odatã cu asimilarea Codului lui Napoleon ºi transformarea lui in autohtonul Cod Civil, a fost valabil pînã în 1954 cînd Marea Adunare Naþionalã de atunci a împrumutat integral Codul familiei sovietic scoþînd în afara legii Contractul Prenuptial, considerîndu-l degradant ºi imoral.
Contractul prenuptial în lume
Contractul prenupþial este destul de rãspîndit în lume, în present fiind valabil în 24 de þãri.
În Australia contractul prenupþial a fost introdus în 2000, prin amendarea codului Familiei ºi este cunoscut sub numele "binding financial agreements".
Acesta trebuie sã fie încheiat în scris, ºi sã specifice clar cã ambele pãrþi au fost consiliate la încheierea acestui contract, de cãtre un avocat.
Austria, Franþa, Luxemburg, Portugalia au semnat Conventia de la Haga, care reglementeazã regimul proprietãþii soþilor "Law Applicable to Matrimonial Property Regimes" prin care sunt acceptate contractele prenupþiale.
Anglia, Africa de Sud, Brazilia, China, Canada, Elveþia, Finlanda, Filipine, Germania, Irlanda, Jamaica, Japonia, Noua Zeeland, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, toate acceptã contractele prenupþiale.
În Germania contractul prenuptial este valabil, însã Curtea Federalã de Justiþie a stabilit de curînd o regulã conform cãreia întelegerile prenupþiale care pun în mod evident una din pãrþi în dezavantaj pot fi declarate nule.
Astfel, dacã se acceptã ca una din pãrþi sã renunþe la o parte din drepturile ºi bunurile sale, în situaþia în care aceastã renunþare este totalã ºi unilateralã, acest contract moral nu poate fi acceptat.
O altã regulã introdusã de Curtea Federalã se referã la situaþia în care femeia a stat acasã ºi a crescut copii, în timp ce soþul ºi-a dezvoltat o carierã în urma cãreia venitul acestuia a crescut semnificativ.
În aceastã situaþie chiar dacã a fost încheiat un contract prenuptial, femeia are dreptul la o compensaþie.
Cu toate aceste modificãri în Germania unul din cinci cupluri semneazã un acord prenupþial.
În Irlanda divortul a a devenit legal abia în 1996, cînd s-a acceptat ºi folosirea contractului prenupþial.
Avantaje si dezavantaje
Dupa 1989 singurul text de lege care nu a fost propus spre modificare ori atacat la Curtea Constituþionalã, cu o singurã exceptie, este Codul Familiei.
Însã încercãri de introducere a contractului prenunpþial au existat si existã în continuare.
În prezent comunitate de bunuri din casatorie este de ordine publicã ºi nu poate sã facã obiectul unor convenþii înainte sau dupã cãsãtorie.
Problema este cã contractul prenupþial este în continuare vãzut ca fiind un act imoral, un instrument sigur de santaj conjugal.
Însã nu aceasta este opinia generalã, uni considerînd cã motivul adevãrat pentru care romanii n-au de ce recurge la un asemenea aranjament este sãrãcia.
Însã printr-un contract prenupþial nu se rezolvã doar problemele financiare ale cuplului, ci poate reglementa ºi alte aspecte ale vieþii lor, cum ar fi ingrijirea copiilor ºi responsabilitãþile fiecãruia.
Avantajele contractului prenupþial
Contractul prenupþial prezintã avantajul cã stabileste clar de la început modul de administrare a baniilor ºi bunurilor sotilor.
În cazul existenþei unui contract prenupþial, divortul devine o simplã formalitate, deoarece toate aspectele legate de aceastã chestiune sunt deja rezolvate prin contractul prenupþial, iar averea celor doi soþi urmeazã sã fie împãrþitã dupã dorinþa cuplului
Cît priveste abordarea problemelor legate de cresterea, educaþia ºi religia copiilor, divergente posibile ºi eventuale între soþi, soluþii în caz de infidelitate ºi multe altele, specialistii cred totusi cã ar fi o chestiune care ar preintampina multe neintelegeri, putînd conferi o siguranþã mai mare cãsãtoriei.
Comentarii articol (0)