MDRT vrea sa demareze constructia de locuinte prin atragerea de capital privat, potrivit unui act normativ lansat in dezbatere publica. Locuintele construite prin acest program vor fi administrate de ANL si date spre inchiriere persoanelor al caror venit este de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie si nu sunt proprietarii unei case.
Pentru implementarea si derularea Programului „
Constructia de locuinte cu chirie, realizat prin atragerea capitalului privat”, MDRT va incheiea, prin ANL, contracte de concesiune de lucrari publice in vederea proiectarii, finantarii si constructiei acestor locuinte.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, programul va permite accesul la o casa tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere.
“Astfel,
se constituie un fond de locuinte ce apartin domeniului public al statului si sunt administrate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, in conditiile legii, prin care se va satisface un numar mai mare de cereri de locuinte la nivel local, cu precadere in municipii si orasele mari”, mai precizeaza MDRT.
Potrivit actului normativ lansat in dezbatere publica, finantarea structurarii economice, tehnice si juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii Programului, va fi suportata de ANL de la bugetul de stat, prin MDRT.
Insa,
costurile de proiectare si de constructie vor fi asigurate de catre investitorii privati.
MDRT precizeaza ca implementarea si derularea programului se realizeaza prin incheierea contractelor de concesiune lucrari publice. Astfel, se transfera responsabilitatea generala pentru realizarea investitiei catre un investitor privat. In acest sens, ANL raspunde de indeplinirea tuturor etapelor necesare demararii procedurii de achizitie publica si atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind de aproximativ 20 ani.
Cine va putea beneficia de o astfel de locuinta?
Potrivit MDRT, persoanele interesate de a achizitiona o locuinta prin acest program trebvuie sa aiba cel putin 18 ani si sa nu detina o locuinta in proprietate personala in momentul depunerii cererii. De asemenea, acestia nu trebuie sa fie beneficiarii unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat sau a primariei.
MDRT precizeaza insa ca restrictia referitoare la nedetinerea unei locuinte in proprietate nu are in vedere locuintele instrainate in urma unei actiuni de partaj sau locuintele trecute in proprietatea statului in mod abuziv si care nu au fost retrocedate in natura. In acelasi timp, restrictia nu se aplica in cazul chiriasilor din locuintele preluate abuziv de stat si care fac obiectul unor solicitari de retrocedare sau care sunt retrocedate catre fostii proprietari.
Totodata, titularul cererii de locuinta trebuie sa aiba
contract de munca pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata, cu o vechime minima neintrerupta nu mai mica de un an, iar
venitul sau sa fie de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie.
Intre tarile membre UE,
Romania se situeaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste conditiile de locuire. Potrivit unui raport al Eurostat, 55,3% din populatia tarii noastre traieste in locuinte supraaglomerat. Astfel, programul „Constructii de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat” permite accesul la o locuinta, ce respecta standardele in vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere.
Comentarii articol (1)