In anumite cazuri, pe hotararea judecatoreasca primita observam mentiunea cu apel. Declararea caii de atac se poate face, intr-un anumit termen de la primirea hotararii judecatoresti motivate, in general 15 zile, atat in apel, cat si in recurs. Problema apare in privinta motivarii noastre, deoarece, daca in cazul apelului, nu este o conditie obligatorie motivarea putandu-se face pana la primul termen de judecata, in cazul recursului, acesta va fi nul daca nu este motivat.
Norme imperative si norme dispozitive
In dreptul roman se remarca existenta a doua tipuri de norme:
norme imperative, obligatorii, care prevad o sanctiune in cazul abaterii de la prevederile lor, si
norme dispozitive, de indrumare, care nu prevad sanctiuni si pot fi neglijate, in anumite situatii.
Astfel, una dintre problemele de care se loveste justitiabilul, dar si avocatul o reprezinta faptul ca
termenul de motivare al apelului este o norma dispozitiva, iar, in recurs, motivarea este reglementata de o norma obligatorie.
Termenul de motivare a apelului. Prevederile Codului de procedura civila
Art. 284
Termenul de apel este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
..
Art. 287
Cererea de apel va cuprinde:
...
3. motivele de fapt si de drept pe care se inainteaza apelul;
...
Cerintele de la pct. 2 si 5 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la pct. 3 si 4, sub sanctiunea decaderii. Aceste cerinte pot fi implinite pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare, iar lipsa semnaturii, in conditiile prevazute de art. 133 alin. 2.
Art. 292
...
In cazul in care apelul nu se motiveaza ori motivarea apelului sau intampinarea nu cuprinde motive, mijloace de aparare sau dovezi noi, instanta de apel se va pronunta, in fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta.
Astfel, exigentele procedurii civile nu cer, in mod obligatoriu,
o motivare a apelului in termenul de 15 zile, aceasta putand fi facuta pana la prima zi de infatisare sau chiar se poate omite, cerandu-se o judecare in baza motivelor expuse prin cererea de chemare in judecata.
Termenul de motivare a recursului
Art. 301 Cod de procedura civila
Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel. Dispozitiile art.284 alin.2-4 se aplica in mod corespunzator
Remercam ca atat in materia apelului, cat si a recursului exista si
termene speciale de declarare si motivare, diferite in functie de caz.
Art. 302 ind.1
Cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii, urmatoarele mentiuni:
...
b) indicarea hotararii care se ataca;
c) motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
Observam, in aceasta situatie,
obligativitatea motivarii in termen, datorita sanctiunii impuse: nulitatea recursului.
Declaram apel ori recurs?
In sistemul nostru de drept calea de atac este mentionata de lege, respectiv Codul de Procedura Civila, iar pentru unele proceduri speciale, de legile respective. Este obligatoriu ca, in urma pronuntarii unei hotarari, instanta de judecata sa mentioneze c
alea de atac si termenul in care aceasta poate fi exercitata.
Art. 282 Cod de procedura civila
Hotararile date in prima instanta de judecatorie sunt supuse apelului la tribunal, iar hotararile date in prima instanta de tribunal sunt supuse apelului la curtea de apel.
Impotriva incheierilor premergatoare nu se poate face apel decat o data cu fondul, in afara de cazul cand prin ele s-a intrerupt cursul judecatii.
Art. 282 ind.1
Nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in cererile introduse pe cale principala privind pensii de intretinere, litigii al caror obiect are o valoare de pana la 1 miliard lei inclusiv, atat in materie civila, cat si in materie comerciala, actiunile posesorii, precum si cele referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila, luarea masurilor asiguratorii si in alte cazuri prevazute de lege.
Hotararile instantelor judecatoresti prin care se solutioneaza plangerile impotriva hotararilor autoritatilor administratiei publice cu activitate jurisdictionala si ale altor organe cu astfel de activitate nu sunt supuse apelului, daca legea nu prevede altfel.
Ce se intampla insa cand o hotarare are mentionata o cale de atac de catre judecatorul care a redactat hotarare dar, in drept, calea de atac este alta? De exemplu, in hotarare este stabilita calea de atac a apelului, dar, conform Codului de Procedura Civila sau legilor speciale, calea de atac este recursul.
Din pacate, in practica astfel de situatii sunt destul de frecvente si ele conduc la
consecinte foarte grave pentru justitiabil. In practica, nulitatea unui recurs nemotivat in termen este o sanctiune foarte dificil de evitat.
Ca principiu de drept, intr-o astfel de situatie este incident cel potrivit caruia
legea califica atacul drept apel ori recurs, iar nu judecatorul. Astfel,
justitiabilul este obligat sa tina seama exclusiv de prevederile legale, nu neaparat de mentiunea cu apel a hotararii fondului.
In acest sens s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, prin decizia nr. 532 din 27 ianuarie 2005:
" Indicarea gresita de catre judecatorie a denumirii caii de atac aflata la dispozitia partilor nu poate conduce la infrangerea principiului legalitatii cu privire la caile de atac prevazute de lege in diferite materii."
Cererea de repunere in termen
In ultima instanta, atunci cand nu mai avem posibilitatea motivarii in termen, putem formula o cerere de repunere in termenul de recurs.
In acest sens, sunt incidente prevederile
art. 103 Cod de procedura civila : Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei. In acest din urma caz, actul de procedura se va indeplini in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii.
Totusi, cererea de repunere in termen este
o ultima solutie, cu sanse relativ mici de succes. Imprejurarea mentiunii mentiunii cu apel de pe hotarare nu este admisa, in jurisprudenta, ca o imprejurare mai presus de vointa partii, mai ales in cazul in care partea a fost aparata de un avocat.
Instanta Suprema, Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, decizia civila nr. 1859 din 27 februarie, a aratat ca:
"Termenul de recurs este un termen legal imperativ, astfel incat nerespectarea lui va atrage decaderea din dreptul de a exercita calea de atac, cu consecinta respingerii recursului ca tardiv formulat. Cererea de repunere in termenul de exercitare a recursului trebuie formulata in termenul prevazut de art. 103 alin. 2 Cod procedura civila, facandu-se dovada acelei imprejurari mai presus de vointa partii care au impiedicat-o sa efectueze actul procedural in termenul prevazut de lege."