"Sa nu te risti, ca nu se merita", ar spune multa lume din popor. Insa, daca luam la bani marunti dictionarul explicativ al limbii romane, o sa vedem ca niciunul din verbele "a se merita", respectiv "a se risca" nu se regasesc acolo.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
A MERITA , vb.I.Tranz. A fi vrednic de rasplata sau de pedeapsa potrivit cu faptele sale (bune sau rele); a avea dreptul sa primeasca o rasplata (buna sau rea); a i se cuveni ◘ A justifica, a indreptati pretuirea, interesul sau grija care i se acorda • Spec. (Despre marfuri, obiecte de schimb) A justifica pretul cerut; a face, a valora.
A RISCA, vb.I. Tranz.si intranz. A-si pune in primejdie viata, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil. • Intranz. A participa la o actiune nesigura, a actiona la noroc. • Refl. (inv.) A cuteza, a indrazni, a se incumeta.
Niciunul dintre cele doua verbe nu are notata marca „refl.”, adica reflexiv, asa cum se indica in cazul altor verbe, adica NU au niciodata si in nicio situatie forma „a se merita” ori „a se risca”.
"A merita" este un verb tranzitiv, adica unul a carui actiune se rasfrange direct asupra unui obiect. Se poate spune "El merita sa ia nota 10", dar nu "Se merita sa ia nota 10".
Alt exemplu al folosirii unui verb tranzitiv ca unul intranzitiv este "a risca".
De foarte multe ori auzim expresii precum ”nu se risca” sau nu s-ar risca. Forma corecta a acestor verbe este nu risca, nu ar risca.
Formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui "a merita" si "a risca" au aparut, probabil, prin contaminare cu constructiile similare de tipul nu se obisnuieste, nu se justifica, nu se face/cade, dar ele nu au nicio justificare gramaticala.
Sa vorbim corect! Toate articolele din Ghidul de supravietuire a limbii romane pot fi citite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (53)