De cate ori n-ati auzit exprimari de tipul "dau la toti", "spun la toti", "le fac la toti", "la toti ne este greu"? Formularile, desi gresite, sunt folosite de un numar (ingrijorator de) mare de romani.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Gramatical, "toti" este un un adjectiv pronominal. Dar tehnicitatile conteaza mai putin.
Cu adevarat important este ca, in constructiile exemplificative de mai sus, el este folosit gresit. Atunci cand, intr-o propozitie sau fraza, cuvantul “toti” raspunde la intrebarea “cui?”, el ar trebui sa aiba forma “tuturor”.
Adica, nu spun “la toti”, ci spun “tututor” (Cui spun? Spun tuturor).
In mod similar, nu dau “la toti”, dar dau “tuturor”, asa cum nu “la toti” ne e greu, ci... ati ghicit... “tuturor” ne este (si cu limba romana, uneori).
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul pentru supravietuirea limbii romane.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (20)