ACCES GRATUIT
Economisirea pe termen mediu ºi lung este principala mizã pentru România în anii urmãtori, considerã preºedintele BRD
Demararea unui proces de economisire pe termen mediu ºi lung este miza principalã pentru România în anii urmãtori, considerã preºedintele BRD - Groupe Societe Generale, Patrick Gelin.
Articolul continuă mai jos
"La ora actualã, economiile sunt reprezentate de depozite bancare pe termen foarte scurt. Sunt doi factori care ar trebui sã prelungeascã durata de economisire - o vizibilitate mai bunã în ce priveºte dobânzile pe termen mediu ºi lung ºi dezvoltarea pieþei financiare", a declarat duminicã preºedintele BRD, cu prilejul lansãrii unei campanii promoþionale pentru produsele bãncii destinate economisirii ºi consumului.
Gelin a explicat cã, odatã cu apropierea ratei inflaþiei din România de cea din Europa Occidentalã, s-ar putea ajunge la o anumitã stabilitate a dobânzilor, iar bãncile vor putea propune clientelei rate fixe ale dobânzii, în lei, pe duratã lungã.
"Al doilea factor este dezvoltarea pieþei financiare. Trebuie ca economisirea pe termen lung sã fie investitã în sistemul financiar românesc. Acesta este scopul pieþei financiare - de a furniza capitaluri întreprinderilor care se dezvoltã. Pentru moment, acest mijloc de finanþare pentru întreprinderi este încã marginal, dar una din cheile pentru dezvoltarea României în viitor este de a avea o piaþã financiarã dinamicã", a spus Patrick Gelin.
El a adãugat cã, într-o anumitã mãsurã, aprecierea leului a compensat scãderea dobânzilor la depozitele bancare, dar cã nu este sigur cã acum situaþia este în întregime stabilã, apreciind cã "probabil vor mai exista în 2006 evoluþii pe rata dobânzii".
Gelin a menþionat cã privatizãrile BCR ºi CEC vor intensifica concurenþa pe piaþa româneascã ºi cã retail-ul bancar se va dezvolta considerabil în anii urmãtori, la ora actualã vizând numai 30 la sutã din populaþia României, fãrã a se adresa maselor, aºa cum se întâmplã în alte þãri europene.
Patrick Gelin a mai afirmat cã BRD nu încearcã sã devinã prima bancã din sistemul bancar românesc ºi cã pentru 2006 principalul obiectiv este dezvoltarea calitãþii serviciilor pentru clienþi.
În prezent, activele BRD depãºeºc 5,2 miliarde euro, banca având peste 1,7 milioane clienþi ºi operând o reþea de peste 290 unitãþi. De asemenea, BRD ocupã locul doi la Bursa de Valori Bucureºti, din punct de vedere al capitalizãrii bursiere, care la sfârºitul lunii octombrie se cifra la 2,5 miliarde euro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)