Persoanele impozabile nestabilite în Uniunea Europeană care prestează servicii electronice de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune persoanelor neimpozabile sunt obligate să depună până diseară, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), declarația specială de taxă pe valoarea adăugată pentru trimestrul precedent (sistem VOES).
Codul fiscal stabileşte la art. 314 alin. (7) că, în termen de 20 de zile de la sfârşitul fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă nestabilită în Uniunea Europeană trebuie să depună la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaraţie specială de TVA, indiferent dacă au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune în perioada fiscală de raportare.
Conform normelor în vigoare, prin persoană impozabilă nestabilită se înţelege acea persoană impozabilă care nu are sediul activităţii economice şi nici nu dispune de un sediu fix pe teritoriul Uniunii Europene. Mai mult, acestei persoane nici nu i se solicită să se înregistreze în scopuri de TVA pentru alte operaţiuni decât cele supuse regimului special.
Declaraţia specială de TVA trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
- codul de înregistrare special în scopuri de TVA;
- valoarea totală, exclusiv taxa, a prestărilor de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi de televiziune efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile şi valoarea corespunzătoare a taxei datorate fiecărui stat membru de consum în care taxa este exigibilă;
- valoarea totală a taxei datorate în statele membre de consum.
Persoana impozabilă nestabilită în UE are obligația să achite suma totală a taxei datorate în Uniunea Europeană într-un cont special, în euro, indicat de organul fiscal competent, până la data la care are obligaţia depunerii declaraţiei speciale.
Nu în ultimul rând, Codul fiscal stabileşte că persoana impozabilă nestabilită în UE trebuie să ţină o evidenţă suficient de detaliată a serviciilor pentru care se aplică acest regim special, pentru a permite organelor fiscale competente din statele membre de consum să determine dacă declaraţia este corectă. Aceste evidenţe trebuie să fie puse la dispoziţie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum şi a statelor membre de consum. Persoana impozabilă nestabilită are obligația să păstreze aceste evidenţe pe o perioadă de zece ani de la încheierea anului în care s-au prestat serviciile.
Ce alţi contribuabili mai depun decontul special de TVA
Şi persoanele impozabile stabilite în UE, dar în alt stat membru decât statul membru de consum care prestează servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune au obligaţia să depună, până cel târziu diseară, declarația specială de TVA pentru trimestrul precedent (sistem VOES).
Potrivit art. 315 alin. (6) din Codul fiscal, în termen de 20 de zile de la sfârşitul fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaraţie specială de TVA, indiferent dacă au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau de televiziune în perioada fiscală de raportare.
În cazul în care persoana impozabilă deţine unul sau mai multe sedii fixe, în alte state membre, de la care sunt prestate servicii, declaraţia specială de TVA conţine, pe lângă informaţiile menţionare anterior, valoarea totală a prestărilor de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau de televiziune care fac obiectul acestui regim special, calculată pentru fiecare stat membru în care persoana deţine un sediu, cu precizarea numărului individual de identificare în scopuri de TVA sau a codului de înregistrare fiscală al sediului respectiv, şi defalcată pe fiecare stat membru de consum.
Notă: Declaraţia specială de TVA se întocmeşte în euro. În cazul în care prestările de servicii se plătesc în alte monede trebuie să fie folosită, la completarea declaraţiei, rata de schimb în vigoare în ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrală Europeană pentru ziua respectivă sau cele din ziua următoare, dacă nu sunt publicate în acea zi.
Persoana impozabilă trebuie să achite suma totală a taxei datorate în statele membre de consum într-un cont special, în euro, indicat de organul fiscal competent, până la data la care are obligaţia depunerii declaraţiei speciale.
În situaţia în care România este stat membru de consum, persoana impozabilă nestabilită în România care utilizează prezentul regim special beneficiază de rambursarea taxei aferente importurilor şi achiziţiilor de bunuri/servicii efectuate în România pentru realizarea activităţilor sale impozabile supuse acestui regim.
Totodată, art. 315 alin. (13) din Codul fiscal stabileşte că în cazul în care România este statul membru de înregistrare, din sumele transferate fiecărui stat membru de consum se reţine ca venit al bugetului de stat un procent de 30% până la data de 31 decembrie 2016 şi, respectiv, un procent de 15% în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018.
Notă: Ultimul termen pentru depunerea declaraţiilor în luna iulie, şi cel mai aglomerat de altfel, este ziua de 25. Agenda fiscală a lunii în curs poate fi consultată, integral, aici.
Comentarii articol (0)