ACCES GRATUIT
Deficitul comercial a sarit pragulde 10 miliarde de euro
Deficitul comercial al României a crescut cu 2,9 miliarde euro anul trecut. Adâncirea decalajului dintre exporturi si importuri este pusa mai ales pe seama cresterii preturilor la utilitati. Datele statistice oficiale indica o crestere a deficitului comercial al României de la 7,34 miliarde euro în 2004 la 10,31 miliarde euro în 2005
Articolul continuă mai jos
Deficitul comercial al României a crescut cu 2,9 miliarde euro anul trecut. Adâncirea decalajului dintre exporturi si importuri este pusa mai ales pe seama cresterii preturilor la utilitati. Datele statistice oficiale indica o crestere a deficitului comercial al României de la 7,34 miliarde euro în 2004 la 10,31 miliarde euro în 2005. Una din cauze este ritmul lent de crestere a exporturilor. Astfel, daca în 2004 companiile autohtone au vândut marfuri care au dus la un avans al exporturilor cu 21,3%, în anul urmator cresterea a fost de doar 17,5%. În schimb, importurile au batut pasul pe loc, în jurul procentului de 24% (+23,9% în 2005). Textilele românesti, concurate de chinezarii Îmbracamintea si textilele românesti au pierdut anul trecut 0,1% din valoarea marfurilor exportate. Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), ne-a declarat ca o parte din piata europeana a textilelor a fost cucerita de catre textilele chinezesti, în urma liberalizarii pietei, acesta fiind unul din motivele scaderii exporturilor. China a avut liber la exporturi, reusind astfel sa înlocuiasca si marfurile românesti. O alta cauza invocata de textilisti a fost cresterea preturilor la utilitati în repetate rânduri - ceea ce, spune Maria Grapini, "a pus lacat pe portile mai multor unitati". Nu în ultimul rând, aprecierea monedei nationale în prima parte a anului trecut i-a speriat pe producatori sa mai încheie contracte în a doua jumatate a anului, efectul fiind pierderea unor comenzi. Mineralele din tara, vândute bine afara România a înregistrat o crestere de 81% a exporturilor de produse minerale în 2005. Un avans record, spun specialistii, având în vedere ca este cea mai mare majorare din primele sase sectiuni de marfuri. Companiile autohtone au vândut peste hotare marfuri brute - titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment si sare - în valoare de 2,46 miliarde euro. Mult mai mare este valoarea importurilor de produse minerale (peste 5 miliarde euro), mai ales produse cu valoare adaugata.
www.adevarulonline.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)