avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratie achizitii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratie achizitii intracomunitare

Firma noastra ( platitoare de TVA ), cumpara produse din Germania, pe care le revinde beneficiarilor din Romania.

Marfa este expediata direct din Germania catre beneficiarii nostri, nu trece pe la noi.

Intrebarea este: cine trebuie sa intocmeasca declaratia privind achizitiile intracomunitare: noi sau beneficiarul final, la care ajung marfurile direct?
Cel mai recent răspuns: Angela Cerdeanu , Consultant resurse umane 21:00, 16 Februarie 2010
DB56 a scris:

Firma noastra ( platitoare de TVA ), cumpara produse din Germania, pe care le revinde beneficiarilor din Romania.

Marfa este expediata direct din Germania catre beneficiarii nostri, nu trece pe la noi.

Intrebarea este: cine trebuie sa intocmeasca declaratia privind achizitiile intracomunitare: noi sau beneficiarul final, la care ajung marfurile direct?Raportarile privind achizitiile intracomunitare, declaratia intrastat, respectiv declaratia recapitulativa trebuiesc depuse de catre societatea dvs., intrucat dvs emiteti codul valabil de TVA societatii din Germania.
Va multumesc foarte mult!
vá rog sá-mi spuneti dacá sunteti informat , cine depune declaratia intrastat.mukltumesc .LG
lilisorgrosu a scris:

vá rog sá-mi spuneti dacá sunteti informat , cine depune declaratia intrastat.mukltumesc .LGSocietatea comerciala care face achizitii intracomunitare de marfuri.
lilisorgrosu a scris:

vá rog sá-mi spuneti dacá sunteti informat , cine depune declaratia intrastat.mukltumesc .LG


Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, toti operatorii economici care efectueaza schimburi intracomunitare de bunuri si a caror cifra de afaceri anuala aferenta acestui tip de comert depaseste pragurile valorice stabilite de Institutul National de Statistica trebuie sa completeze declaratia statistica INTRASTAST. Aceasta se va transmite electronic, in fiecare luna, catre INS. Declaratia statistica INTRASTAT este o varianta simplificata a declaratiilor vamale completate pana la data aderarii.

Au obligatia de a furniza aceste date statistice toti agentii economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) Sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata;
b) Realizeaza comert cu bunuri cu alte state din UE;
c) Au o cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, separat pe fluxurile de importuri si exporturi din/catre tarile UE, care depaseste un anumit prag statistic. Pentru anul 2007, Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor statistice de 900.000 RON pentru exporturile intracomunitare de bunuri si de 300.000 RON pentru importurile intracomunitare de bunuri.

Cu alte cuvinte, un agent economic care importa intracomunitar bunuri in valoare de peste 300.000 lei noi (RON) pe an trebuie sa dea declaratia IntraStat pentru "introduceri". Un agent economic care exporta intracomunitar bunuri in valoare de peste 900.000 lei noi (RON) pe an trebuie sa dea aceasta declaratie pentru "expedieri".

Agentii economici care in anul precedent au depasit limitele valorice stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului; agentii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului transmit declaratia incepand cu luna in care au depasite pragurile valorice.

Alte discuții în legătură

Trebuie sa ma inregistrez in registrul intrastat? Carmen91 Carmen91 In luna decembrie 2009, am avut o achzitie intracomunitara, am facut declaratia Intrastat online si a fost respinsa, pt ca firma era necunoscuta. Cum ma pot ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit iclaudia19 iclaudia19 buna ziua, am cumparat o masina dintr-o tara ue pe firma...mi s-a scazut tva-ul la cumparare...impozitul pe profit scade sau nu este deductibil...este prima ... (vezi toată discuția)
Declaratie intrastat - o singura livrare in comunitate apetra apetra Pentru o singura factura aferenta unei livrari de marfuri in comunitate este obligatorie declaratia intrastat? Mentionam ca sociatatea nu a mai facut nicio ... (vezi toată discuția)