Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre modul de impozitare a dividendelor, scutirile de la plata acestui impozit, revenirea asupra plății dividendelor și ce se întâmplă cu impozitarea în acest caz, precum și cu privire la perspectiva împărțirii trimestriale a acestora.
1. Obligația plății impozitului pe dividende revine persoanei juridice
Taxarea dividendelor a suferit ample modificări de la începutul anului, după introducerea unei noi cote de contribuții sociale pentru sănătate (CASS) în procent de 10%, datorat de persoana fizică ce a înregistrat veniturile. În același timp, cota impozitului pe veniturile din dividende a rămas nemodificată, respectiv 5% din valoarea brută a dividendelor, obligația de a calcula, de a reține și de a vira la bugetul de stat sumele datorate revenindu-i societății care plătește dividendele.
Impozitul pe dividendele acordate din profitul anilor precedenți și repartizat în anul 2018 se reține la sursă de către societatea care plătește aceste dividende, potrivit Codului fiscal. Termenul de plată la bugetul de stat este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit efectiv aceste dividende repartizate asociaților.
2. Impozitul pe veniturile din dividende este de 5%
Veniturile din dividende sunt impozitate și în 2018, la fel ca și în anul anterior, cu o cotă de 5% din valoarea brută a dividendelor de plată. Suma astfel calculată este reținută de către persoana fizică ce acordă dividende și plătită bugetului de stat. Prin urmare, această obligație nu revine persoanei fizice care încasează dividendele.
Spre exemplu, în cazul în care o societate ia decizia de a repartiza către acționari sau asociați profitul net obținut din activitatea desfășurată în sumă de 100.000 de lei, societatea va calcula și reține cota de 5% din această sumă, respectiv 5.000 de lei. După cum s-a menționat anterior, această sumă se va plăti de către persoana juridică în cauză către bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit efectiv dividendele. Prin urmare, societatea va plăti acționarilor sau asociaților suma de 95.000 de lei, reprezentând dividende.
În ceea ce privește termenul de virare a impozitului la bugetul de stat, acesta este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata dividendelor către asociați sau acționari. Totuși, în cazul în care dividendele nu au fost efectiv plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la finalul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, atunci trebuie ca sumele respective să fie impozitate (până la data de 31 decembrie cel târziu), iar plata impozitului pe dividende la bugetul statului să se efectueze până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.
Totuși, dacă se consideră necesar, se poate reveni asupra deciziei de a plăti dividendele asociaților, iar în luna decembrie nu va mai fi reținut impozitul pe veniturile din dividende. Mai multe explicații pe acest subiect, aici.
3. Există și scutiri de la plata impozitului
Contribuabilii care desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare și care încasează dividende de la o persoană juridică română, de exemplu, nu trebuie să plătească impozitul pe dividendele respective. Despre toate cazurile de scutire puteți afla mai multe aici.
4. Perspective: ridicarea trimestrială a dividendelor
Recent, un proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaților a stabilit faptul că plata dividendelor se va putea face și trimestrial, însă intrarea în vigoare a acestei măsuri se va produce după promulgarea de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial. După ce această măsură se va aplica efectiv, microîntreprinderile vor deveni chiar mai atractive pentru investitori decât sunt în prezent, având în vedere faptul că vor putea plăti dividende la fiecare trei luni, spre deosebire de situația existentă în prezent, când plățile sunt făcute anual.
Însă împărțirea trimestrială a dividendelor va duce la obligația de a face bilanțuri interimare. Mai exact, efortul contabil va crește de patru ori, pentru că în loc de un bilanț se vor face mai multe. De asemenea, ridicarea trimestrială a dividendelor va însemna și plata impozitului de fiecare dată, așa cum punctează Luiza Daneliuc, expert contabil, într-un material video pe această temă.