Salariații au dreptul la concedii fără plată fie pentru a-și rezolva situații personale, fie pentru studii ori formare profesională, potrivit Codului muncii. Dar în legislație nu scrie cât de mult ar putea să dureze un astfel de concediu ori cât de multe cereri ar putea un salariat să facă pentru acordarea mai multor astfel de concedii într-un an.
Legal, se lasă loc unei înțelegeri la nivelul fiecărui loc de muncă. Limitarea concediului fără plată e o chestiune care ar trebui să se regăsească măcar în regulamentul intern. Angajatorul care nu se îngrijește de stabilirea acestei limite s-ar putea trezi cu situații în care angajații abuzează de acest drept recunoscut prin Codul muncii, e de părere Andreea Păun, payroll supervisor la Accace România (foto). În lipsa tranșării la nivel intern a acestei probleme (unitar, pentru toți salariații), s-ar putea ajunge la solicitări repetate, chiar abuzive, din partea angajaților, care ar ajunge să trateze acest beneficiu legal ca pe o portiță de a nu veni la muncă.
"Pentru a evita abuzul de drept, atât din partea angajaților, care pot solicita foarte des concediu fără plată și cu diferite durate de acordare, care pot fi cumulate sau chiar fracționate pe parcursul anului, precum și abuzul din partea angajatorului, care poate refuza nejustificat acordarea dreptului angajatului, este recomandat ca în cuprinsul regulamentului intern să fie stipulate prevederile privind concediul fără plată, atât durata acestuia, dar și condițiile în care poate fi acordat, astfel încât să nu fie afectată desfășurarea activității companiei. Regulamentul intern este util deoarece este un instrument flexibil, la dispoziția angajatorului, prin care se pot stabili proceduri de lucru pe care angajații sunt obligați să le respecte. Este un act unilateral, reprezentând voința angajatorului și nu se negociază cu salariații. Pentru aplicarea sa nu este nevoie de acordul salariaților și poate fi folosit în eventuale litigii cu aceștia", spune Andreea Păun.
În aceeași măsură, subliniază specialista, prevederea din regulamentul intern ar ajuta și cauza salariatului care se vede refuzat în solicitarea de a obține un astfel de concediu atunci când, poate, chiar ar avea nevoie de el în condițiile cerute angajatorului.
"Regulamentul intern reprezintă actul juridic prin care angajatorul stabilește regulile de desfășurare a activității, precum și procedurile de disciplină a muncii. Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, şi cuprinde câteva dispoziţii obligatorii, dintre care: procedura soluţionării cererilor salariaţilor, drepturile şi obligaţiile părţilor etc. Angajatorul are obligația să întocmească regulamentul intern în termen de 60 de zile de la dobândirea personalității juridice. Totodată, el are obligaţia să informeze salariaţii cu privire la conţinutul regulamentului", reamintește specialista de la Accace România.