ACCES GRATUIT
Interceptari telefonice fara mandat
Deputaþii au adoptat modificãrile la Codul Penal ºi Codul de procedurã penalã. Modificarea referitoare la cine ºi în ce condiþii ar trebui sã aibã dreptul sã asculte telefoanele a stârnit dispute aprinse între parlamentari ºi ministrul justiþiei, Monica Macovei.
Articolul continuă mai jos
Monca Macovei este mulþumitã cu rezultatul negocierilor
Deputaþii au adoptat modificãrile la Codul Penal ºi Codul de procedurã penalã. Modificarea referitoare la cine ºi în ce condiþii ar trebui sã aibã dreptul sã asculte telefoanele a stârnit dispute aprinse între parlamentari ºi ministrul justiþiei, Monica Macovei.
Votul de azi a fost posibil ca urmare a unui compromis obþinut asearã în urma negocierilor purtate de cele patru partide aflate la guvernare.
În primul rând a fost vorba de un compromis între partidele din coaliþia aflatã la guvernare. PNL ºi UDMR au fost acuzate de cãtre ministrul justiþiei cã ar bloca adoptarea codului de procedurã penalã.
PNL nu a fost de acord cu propunerea doamnei Macovei de a le da dreptul procurorilor sã facã interceptãri ale convorbirilor telefonice chiar fãrã mandat de la judecãtor. În final, luni searã PNL a cedat. Ca urmare a votului Camerei, procurorii vor putea face interceptãri fãrã mandat doar timp de 48 de ore.
Un al doilea compromis a fost cel între Ministrul Justiþiei ºi membrii Comisiei juridice a Camerei. A fost mult mai dificil sã se ajungã la o înþelegere ºi a trebuit ca toate partidele din coaliþie sã ia o decizie în acest sens.
În final, Monica Macovei a spus cã este satisfãcutã cu rezultatul negocierilor. "Sunt mulþumitã în idea cã s-au votat amendamentele la care ºi eu am acceptat, chiar dacã iniþial, chiar dacã iniþial am spus nu", a declarat Ministrul Justiþiei.
Mai multã libertate procurorilor
Ea a mai spus cã a dorit sã le acorde procurorilor niºte instrumente ca sã poatã sã adune cât mai multe probe. Monica Macovei susþine cã nevoia de a avea mai mult timp la dispoziþie pentru interceptãrile telefonice fãrã mandat ar fi reieºit din practica de zi cu zi.
De cealaltã parte, parlamentarii au obiectat cã ar fi periculos sã li se dea procurorilor dreptul de a intercepta convorbiri fãrã acordul judecãtorilor.
Camera Deputaþilor a votat doar pe articole Codul de procedurã, votul final urmând sã se dea în cursul dupã-amiezii.
Este de aºteptat sã nu aparã nici un fel de rãsturnãri de situaþie, în condiþiile în care la articole s-a votat cu o majoritate covârºitoare în favoarea modificãrilor stabilite luni în coaliþie, în ciuda protestelor PRM ºi PSD.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)