Vineri a apărut în Monitorul Oficial cea mai recentă ordonanță cu măsuri economice a Guvernului: OUG nr. 92/2020 stabilește, printre altele, posibilitatea firmelor care își reactivează angajați cu contractele suspendate în șomaj tehnic să deconteze 41,5% din salariile de bază brute fiecărui astfel de angajat, dar maximum 41,5% din câștigul salarial mediu brut (5.429 de lei) - inițial, în proiect apăruse 45% ca procent de decontare, însă în varianta din Monitorul Oficial vedem o valoare diminuată a acestei decontări.
Practic, Guvernul le transmite astfel firmelor să-și aducă la muncă angajații care au stat în șomaj tehnic pentru că le va sprijini financiar prin această decontare. Potrivit ordonanței, angajatorii suportă integral salariile, apoi cer banii de la stat.
Începând cu data de 1 și până pe 25 ale lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, depun, electronic, la agențiile de muncă, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de această sumă, asumată de reprezentantul legal al angajatorului - un model oficial va fi adoptat și oficializat în scurt timp.
Practic, cei care își cheamă de luna asta oamenii la muncă vor depune cererile de decontare în iulie. Decontările se vor face în cel mult zece zile lucrătoare de la data îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată - deci, după ce banii au fost plătiți salariatului și după ce sunt verificate și obligațiile declarative în privința acelor venituri. Practic, asta înseamnă că se vor face verificări și că decontările vor întârzia dacă sunt depistate probleme cu aceste obligații.
Facilitatea va fi disponibilă pentru trei luni, potrivit ordonanței - adică trei luni în care firmele vor putea cere decontarea acelui procent din respectivele salarii.
Pentru cine se acordă banii (mai exact, pentru ce angajați): angajații care au beneficiat de șomajul tehnic suportat de stat sau suportat doar de angajator, dar care au avut contractele suspendate cu acest motiv cel puțin 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă. Beneficiul este acordat și celor care au convenții individuale de muncă încheiate în baza Legii nr. 1/2005.
Totuși, firmelor care cer aceste decontări li se impune să păstreze angajații în firmă măcar până la 31 decembrie 2020 (excepție fac lucrătorii sezonieri). Dar dacă relația de muncă se termină prin demisie sau altă situație care nu este imputabilă angajatorului, condiția nu este afectată. Prin urmare, statul va lua banii înapoi celor care își concediază angajații până la final de an.
O prevedere din ordonanță nu lasă însă suficient de clară situația celor care au mai multe obiecte de activitate dintre care măcar unul este încă sub restricții (nu se poate relua activitatea, mai exact): în ordonanță scrie că se optează pentru deducerea aceasta a unei părți din salariu sau pentru suportarea indemnizației de șomaj tehnic (în aceleași condiții ca până acum). Mai exact, nu e suficient de clar dacă firma, per total, poate beneficia de ambele mecanisme, pe una sau mai multe ramuri de activitate - decontarea - , iar pe alta sau altele, unde nu se poate relua activitatea din cauza restricțiilor încă în vigoare, să se continue cu șomajul tehnic, sau dacă firma nu poate beneficia simultan de ambele mecanisme și trebuie să aleagă. Printre contabili, prevederea a ridicat deja numeroase semne de întrebare până la acest moment.