Modificarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale se va face printr-un proiect de lege pe care-l regăsim acum în dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului - desigur, el va trebui să treacă de Guvern și apoi să ajungă la dezbatere și vot în Parlament pentru a deveni lege.
În fapt, toate modificările cuprinse în proiectul de lege țin de regimul sancționatoriu din aceasta. Legea are ca scop prevenirea și controlul poluării rezultate din activitățile industriale și vizează numeroase tipuri de activități: din industria energetică, producția și prelucrarea metalelor, industria mineralelor, cea chimică, gestionarea deșeurilor, producerea de hârtie, exploatarea abatoarelor, creșterea intensivă a păsărilor de curte și a porcilor, precum și activitățile care utilizează solvenți organici (curățarea hainelor, de pildă, fabricarea încălțămintei, a produselor farmaceutice ș.a.m.d.).
În primul rând, de unde regimul sancționatoriu prevede acum amenzi până la 100.000 de lei, acest proiect va crește limita maximă de cinci ori. Nicio amendă dată în baza acestei legi nu va fi sub 50.000 de lei, iar maximul - 500.000 de lei, dacă proiectul va ajunge să fie adoptat în forma aceasta în Parlament. Limitele amenzilor se modifică la toate categoriile de fapte prevăzute de această lege. De pildă, dacă instalația de incinerare a deșeurilor nu e exploatată și controlată de cineva cu pregătirea și competențele necesare, operatorul economic va putea fi amendat cu o sumă între 50.000 și 80.000 de lei, în timp ce amenda maximă acum e de 30.000 de lei la această contravenție.
Foarte important e că firmele amendate nu vor putea să plătească la jumătate aceste amenzi, așa cum se poate face, în general, în cazul amenzilor contravenționale (achitarea în 15 zile scade amenda la jumătate din minimul legal.
De asemenea, proiectul mai introduce și două infracțiuni prin care vor putea fi deschise dosare penale celor care ard deșeuri fără autorizație sau după ce li s-a cerut suspendarea activității, precum și celor care aduc modificări instalațiilor și pentru care nu au autorizație:
- „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”.
- „Constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea după aducerea de modificări substanțiale, așa cum sunt acestea definite la art. 3 lit. i), aduse oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţie de coincinerare a deșeurilor, fără a deține autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu care să includă și condiții de funcționare după respectivele modificări”.
O altă modificare cuprinsă în proiect vizează înlăturarea unei practici actuale: odată sancționate, chiar dacă fac plângere contra măsurilor luate de autorități, plângerile nu vor mai suspenda executarea sancțiunilor.
Totodată, autoritățile de mediu nu vor mai putea dispune doar sancțiunea avertismentului pentru contravențiile prevăzute de această lege.
În fine, același proiect prevede și o reformulare procedurală: amenzile și alte sancțiuni vor fi date doar de comisarii sau împuterniciții Gărzii de Mediu, iar plângerile contra proceselor-verbale de sancționare se vor depune la tribunalul în a cărei circumscripție a fost comisă fapta, în termen de 15 zile. Instanțele nu vor putea lungi soluționarea acestor plângeri peste un termen de 90 de zile de la înregistrarea lor.
Atenție! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie să treacă de Guvern, să ajungă la adoptare și votul parlamentarilor, necesită aprobarea prin decret a șefului statului și publicarea în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare. Proiectul nu cuprinde niciun termen special de intrare în vigoare, ceea ce înseamnă că legea se va aplica în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.