Matthew Nagle este primul om din lume care a reusit, doar cu puterea mintii, sa deschida si sa citeasca un mail, sa joace un videogame, sa schimbe canalele la televizor, si, mai presus de toate, sa controleze miscarile unui robot. Este primul pacient din istoria medicinei care, multumita unui neurochip implantat in creier, a devenit protagonistul unui experiment care a revolutionat lumea medicinii si a facut subiectul tuturor revistelor de medicina in aceasta saptamana.
In 2001 Matthew este injunghiat in splina, in timp ce incearca sa il apere pe un prieten care fusese atacat de o banda de cartier. AStfel, la numai 20 de ani Matthew ramane paralizat. In 2004 il cunoaste pe neurochirurgul Gerhard Friehs, medic la Spitalul Rhode Island, din Providence, care ii propune sa ia parte la un experiment. Acesta ii implanteaza pacientului sau in partea creierului care controleaza functiile de miscare asa numitul BrainGate: este vorba despre o proteza neuromotoria, cu o marime de patru milimetri pe patru, cu o suta de electrozi, care sunt in stare sa puna in legatura creierul cu obiecte din lumea exterioara.
"Creierul persoanelor paralizate - explica John Donoghue, doctor la Universitatea Brown din Providence - poate sa genereze, in zona responsabila de miscarile voluntare, semnale care pot fi transformate in miscari: astfel pacientul resuseste sa indeplineasca cateva activitati simple. Mecanismul e urmatorul: in timpul sedintei il rugam pe pacient sa-si imagineze ca misca o mana ca si cum are vrea sa controleze mouse-ul unui calculator si inregistram ceea ce se petrece in creierul sau. Apoi studiem aceste semnale, care se schimba din secunda in secunda, dupa ceea ce gandeste pacientul ca trebuie sa faca. Le filtram si transformam impulsurile nervoase intr-o succesiune de in comenzi bidimensionale care se traduc apoi in actiuni. Astfel doar prin puterea gandului se pot misca obiecte".
Comentarii articol (3)