ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Mai nou, inclusiv ofertanții și cumpărătorii implicați în valorificarea bunurilor sechestrate completează numărul de evidență a plății
În cadrul procedurii de executare silită, organele fiscale locale au, conform legii, pentru obligațiile bugetare, și calitatea de organ de executare, astfel că pot pune sechestru pe diverse bunuri aflate în proprietatea unui contribuabil care nu și-a achitat obligațiile bugetare sau fiscale până la data aplicării sechestrului. Apoi, valorificarea bunurilor sechestrate se poate face cu prioritate prin vânzarea la licitație, iar, în acest sens, pentru o identificare mai facilă a sumelor plătite și încasate, aferente fiecărui bun, inclusiv ofertanții pentru plata taxei de participare la licitație și cumpărătorii pentru plata prețului rezultat în urma valorificării bunurilor respective trebuie, de-acum, să completeze, pe documentele emise în acest sens, numărul de evidență a plății, adică acel număr unic aferent tranzacției, potrivit unui ordin oficializat luni de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
Procedura de valorificare a bunurilor sechestrate, aprobată prin
Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 3.293/2016, prevede că
valorificarea bunurilor sechestrate prin vânzarea la licitație, organizată de către organele fiscale locale, poate fi realizată, în cadrul procedurii de executare, înainte sau după utilizarea celorlalte modalități de executare (cum ar fi vânzarea directă, vânzarea în regim de consignație, prin înțelegerea părților etc.).
Astfel, organele fiscale locale, în calitate de organe de executare, pot pune sechestru pe diverse bunuri mobile sau imobile, urmăribile potrivit legii, care se află în proprietatea sau coproprietatea contribuabilului care nu a achitat obligațiile bugetare sau fiscale către bugetul local până la data aplicării sechestrului.
În vederea sechestrului, se întocmește un proces-verbal în care se trec toate informațiile necesare, iar, mai departe, aplicația Fiscului este menită să faciliteze o urmărire mai rapidă a colectării de arierate ca urmare a standardizării şi automatizării fluxurilor informaţionale aferente executării silite, dar și să gestioneze, totodată, creanțele care nu pot fi introduse în aplicațiile deja existente.
Astfel, potrivit Ordinului ANAF nr. 1.619/2021, aplicabil din
18 octombrie 2021, în vederea implementării fluxului de informații în ceea ce privește realizarea procedurii de valorificare a bunurilor sechestrate,
atât ofertanții care participă la licitații, cât și cumpărătorii trebuie să folosească numărul de evidență a plății în contul organelor fiscale. Prin intermediul acestuia se înregistrează operațiunile care vizează încasarea prețului bunurilor valorificate, precum și a taxei de participare la licitație.
Așadar, avem de-acum noi categorii de contribuabili obligați să completeze numărul de evidență a plății. Noul ordin a modificat în acest sens
Ordinul ANAF nr. 3.607/2016.
Astfel, organul de executare poate identifica mai clar cărei proceduri de valorificare inițiate îi corespunde suma plătită de către ofertant. În aplicația informatică va fi importată informația despre plata aferentă desfășurării procedurii de valorificare, care va fi atribuită bunului pentru vânzarea căruia se desfășoară această procedură.
Prin urmare, în urma modificării privind obligația de a completa numărul de evidență a plății, schimbul de informații între organele de executare competente în valorificarea bunurilor se va face mai ușor, ceea ce aduce o simplificare procedurii actuale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)