In peregrinarile mele, intotdeauna verile erau sub semnul unui amurg violet. Visez si acum cu ochii deschisi "Lacul violet", un ghiol cu o obsedanta culoare bacoviana in care, ca intr-un pastel, ma cheama "zavoiul violet". Nu ratati sa calatoriti in satul Murighiol, adica "Lacul violet", localitate balneara de interes local, la 40 de km de Tulcea, in dreptul marelui cot al bratului Sfintul Gheorghe, loc de cuibarit al "piciorongului"(o pasare semeata), in acest perimetru; asadar, orice iubitor de natura e fascinat de o microrezervatie naturala si de vecinatatea vestigiilor fortificatiei genoveze.
Dar uimit va fi calatorul de o noua descoperire: Cetatea Halmyris. La numai doi km, in perimetrul unui oras fortificat de la sfirsitul secolului al IV-lea i.H. , unde s-a construit, in secolul al II-lea d.H., un castru roman timpuriu, iar, in secolul al IV-lea d.H., o cetate romana tirzie, s-a descoperit Bazilica Episopala a Cetatii Halmyris, de catre arheologi romani si americani. Campania de sapaturi arheologice, inceputa in anul 2000, a mers pe urmele unei stiri din "Notitiae episcopatuum" care detinea o lista de 14 episcopii dependente de Mitropolia Tomisului.
In 15 august 2001, cercetatorii romani si americani, condusi de prof. dr. Mihail Zahariadi, descopera osemintele celor doi martiri: ale preotului crestin Epictet, venit la Halmyris din Asia Mica, si ale lui Astion, fiul unui magistrat pe care l-a convertit la crestinism. Au fost martirizati sub Diocletian la 8 iulie 290. O sursa istorica in premiera, despre aceasta Episcopie, la anul 290, alaturi de actul martiric al parintilor lui Astion care au cerut botezul Episcopia Evangelicus de Tomis, act din 18 iulie 362. Este singurul act martiric cunoscut in literatura hageografica dobrogeana, singura sursa istorica despre Episcopia Evangelicus de Tomis (anul 290). Este primul document despre un monah crestin in Dobrogea si prima stire despre existenta, la sfirsitul secolului al III-lea, a monahismului la noi. O descoperire ce atesta viata crestina, de 2000 de ani, in Dobrogea.
Calatorii, iubitori de istorie si arta veche, vor gasi in aceasta vara, aici, bazilica in restaurare cu pictura murala in tehnica de fresca (cu rosul, violetul, ocrul, negrul si albul din vesminte), lucrarea facind parte din Programul National de Conservare-Restaurare, executat prin grija Oficiului National al Monumentelor Istorice, in valoare totala de 485.538 RON.
Sa cautam, asadar, violetul din aceasta straveche bijuterie arhitectonica si sa recitam versurile bacoviene: "intr-o aurora violeta/ plina roua de culori/ apostoli in odajdii violete/ orasul tot e violet".
Se pare ca o umbra din copilaria neamului nostru, in sunetul stins al Dobrogei, s-a furisat prin ceata vremurilor in versul lui Bacovia in care "Venus pare o vie violeta" in decorul vechi al Cetatii Halmyris, pe fundalul incendiului violet al amurgului de iulie.
Text: Elisabeta Iosif
Comentarii articol (0)