ACCES GRATUIT
Combaterea dezinformării și a conținutului digital ilegal, vizate de un proiect de regulament european
Platformele online, cum ar fi cele de comunicare socială sau piețele online, vor avea mai multe obligații față de consumatori în ceea ce privește conținutul ilegal, dăunător sau a răspândirii dezinformării, potrivit unui proiect de regulament european care a trecut joi de votul Parlamentului European (PE).
Articolul continuă mai jos
Discuții practice LIVE
Acces gratuit pentru abonații premium
Actul legislativ privind serviciile digitale, care se îndreaptă acum spre Consiliul European, va institui
garanții pentru eliminarea produselor, serviciilor sau conținutului ilegal online. De asemenea, va trebui să apară un mecanism de
"notificare și acțiune", iar furnizorii de servicii de găzduire vor trebui să dea curs acestor notificări,
„fără întârzieri nejustificate, ținând seama de tipul de conținut ilegal notificat și de caracterul urgent al măsurilor care trebuie luate”.
Eurodeputații au inclus și garanții mai puternice pentru a se asigura că notificările sunt prelucrate nearbitrar și nediscriminatoriu, cu respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv a libertății de exprimare.
Platformele online foarte mari vor fi supuse unor obligații specifice din cauza riscurilor caracteristice pe care le prezintă în ceea ce privește diseminarea conținutului ilegal și a conținutului dăunător. În acest scop, viitorul regulament va include dispoziții privind evaluările obligatorii ale riscurilor, măsurile de atenuare a riscurilor, auditurile independente și transparența așa-numitelor „sisteme de recomandare” (algoritmi care determină ce văd utilizatorii).
Proiectul va oferi posibilitatea ca destinatarul publicității direcționate să își poată retrage consimțământul la fel de simplu ca atunci când și-l dă, iar când destinatarii refuză să-și dea consimțământul sau și l-au retras, acestora li se va vor oferi alte opțiuni pentru a accesa platforma online, inclusiv opțiuni bazate pe publicitate fără urmărire, potrivit unui
comunicat al Parlamentului European.
Tehnicile de direcționare sau de amplificare care implică date cu caracter personal ale minorilor în scopul afișării publicității vor fi interzise, precum și vizarea persoanelor fizice pe baza unor categorii speciale de date care permit vizarea grupurilor vulnerabile.
Consumatorii serviciilor digitale și organizațiile care îi reprezintă vor avea dreptul de a solicita despăgubiri pentru orice daune suferite în urma nerespectării de către platforme a obligațiilor de diligență ce le revin.
De asemenea, proiectul urmărește să interzică platformelor online să utilizeze tehnici de înșelare sau de incitare pentru a influența comportamentul utilizatorilor prin elemente de design manipulator.
Alte amendamente aprobate în plenul PE se referă la necesitatea ca furnizorii să respecte în termenii și condițiile lor libertatea de exprimare, precum și libertatea și pluralismul mass-mediei, precum și o nouă dispoziție privind dreptul de utilizare și de plată a serviciilor digitale în mod anonim.
Atenție! Proiectul de regulament trebuie adoptat și de Consiliul UE pentru a se aplica direct în toate statele membre UE. Odată adoptat și oficializat, documentul se va aplica direct și în România, fără a fi necesară o transpunere prin lege sau ordonanță.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)