După ce, la sfârșit de februarie, a devenit mai accesibil firmelor, Programul de promovare a exporturilor va deveni și mai transparent, dacă un proiect de lege pus luni în dezbatere la Senat va ajunge să se aplice. Mai exact, participanții la programul ce are ca scop, printre altele, promovarea produselor și serviciilor românești în străinătate cu fonduri de la stat, vor trebui să publice cifra de afaceri realizată din exporturi.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
De fapt, prin proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor se urmărește transparentizarea modului în care sunt utilizate fondurile alocate firmelor prin Programul pentru promovarea exportului.
Concret, după ce măsurile cuprinse în proiect vor ajunge să se aplice, înscrierea beneficiarilor în acest program va fi posibilă doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere, în care aceştia vor trebui să raporteze cifra de afaceri totală, dar şi componentele cifrei de afaceri realizată cu livrări intracomunitare sau exporturi în afara Uniunii Europene, defalcate după ţara de destinaţie, pentru ultimii cinci ani fiscali.
Apoi, beneficiarii vor trebui să raporteze aceleași informații, tot printr-o declarație pe propria răspundere, pentru anul participării, precum şi pentru anul următor participării, în termen de trei ani de la participarea în program.
În plus, datele transmise de beneficiari vor trebui publicate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pe site-ul propriu în cazul tuturor evenimentelor sau acțiunilor organizate în cadrul programului, în cel mult cinci zile de la selectarea acestora.
Această măsură nu este prima apărută în încercarea de eficientizare a Programului pentru promovarea exportului. Mai exact, la sfârșitul lunii februarie, programul a fost modificat, astfel încât să devină mai accesibil și mai atractiv pentru firme.
Toate aceste măsuri au apărut ca urmare a faptului că, în urma unor controale, autoritățile au descoperit că activitatea Programului de promovare a exporturilor nu este organizată cu obiective clar definite şi indicatori de rezultat.
Astfel, nu există o evidenţă analitică a cheltuielilor şi plăţilor aferente contractelor derulate pentru acţiunile din cadrul programului și nu există o legătură de tipul cost-beneficiu între resursele cheltuite din bugetul de stat şi obiective anuale, după cum subliniază inițiatorii măsurii.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)