Deși mecanismul nu se va aplica decât abia din 2024, Guvernul a adoptat deja PHG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic (detalii despre conținutul și modul de funcționare al noului mecanism puteți afla de aici).
În mare, normele vor stabili cum se vor cumpăra și preschimba tichetele de activități casnice, precum și cum se va face înscrierea în registrul electronic ce va fi înființat special pentru aplicarea acestei legi. Reamintim, astfel, că plata activităților casnice de către beneficiari către prestatori nu se va face nici prin numerar, nici prin plăți cu cardul, ci prin remiterea unor tichete de activități de valoare fixă pe care prestatorii le vor preschimba apoi la agențiile de ocupare a forței de muncă sau în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică (simetric, la fel și cumpărarea tichetelor, desigur, se va face la agenții sau electronic).
Tichetele vor fi atât pe suport electronic, cât și pe suport hârtie - dubla opțiune nu se explică însă, dacă ne gândim că, de anul acesta, niciun tichet valoric dat salariaților, de pildă, nu se mai emite decât sub formă electronică, tichetele pe hârtie dispărând curând de pe piață (practic, la acest moment au mai rămas doar cele emise anul trecut și încă neutilizate).
Important e că, indiferent că tichetele vor fi și pe suport hârtie, activitățile acestea și cine, cum beneficiază de ele și de cine sunt prestate vor fi chestiuni mijlocite de viitoarea platformă electronică - „Înregistrarea beneficiarilor casnici și prestatorilor casnici în platforma electronică şi crearea contului personal se poate face fie individual de către aceștia, fie prin intermediul personalului agențiilor pentru ocuparea forței de muncă”, prevede proiectul.
Cât despre viitoarea platformă, din proiect aflăm că Ministerul Muncii va cumpăra servicii de dezvoltare a sistemului informatic suport pentru aceasta, iar până la 31 decembrie 2023, aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Pentru ca prestatorii casnici să fie asigurați la sistemul public de sănătate sau să-și mențină acest statut, agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor transmite caselor de asigurări de sănătate județene și a municipiului București situația lunară cu prestatorii casnici care au preschimbat în bani, în luna anterioară raportării, cel puțin 85 de tichete de activități casnice, după cum apare în proiectul de HG.
Atenție! Prevederile proiectului NU se aplică momentan, ele trebuind publicate în Monitorul Oficial. Mecanismul însuși se va aplica, reamintim, abia din ianuarie 2024.
Comentarii articol (0)