Conform Legii 111/2022, sunt considerați angajatori care pot acorda aceste tichete aceeași care sunt prevăzuți și de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:
- instituțiile publice centrale și locale;
- operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat;
- regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma de organizare și de proprietate;
- instituțiile financiare și de credit;
- organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
- organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.
De asemenea, aceste tichete vor fi acordate doar dacă vor exista fonduri la bugetul de stat sau local în cazul angajatorilor din sectorul bugetar sau în limita sumelor prevăzute pentru această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat în cazul celorlați angajatori.
Cât de des vor fi date salariaților și numărul acestor tichete casnice va fi obiectul unei negocieri între angajator și organizația sindicală sau reprezentanții salariaților.
Costurile suportate de angajator și beneficiilor primite
Angajatorul care va dori să acorde aceste tichete va cumpăra de la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă numărul de tichete de activități casnice pe care dorește să le acorde salariaților. Prețul unui tichet va fi de 15 lei, iar angajatorul va plăti doar această sumă și nimic în plus.
Când le va cumpăra, angajatorul va trebui să dea datele de identificare ale salariaților care le vor primi, tichetele urmând să fie nominale.
Totuși, procedura efectivă pentru eliberarea acestor tichete va fi stabilită prin normele de aplicare ale legii, care ar trebui să apară până la finalul lunii iunie.
Aceste tichete acordate salariaților vor fi supuse impozitării pe venit, ce trebuie reținut și virat de către angajator, dar fără a fi supuse plății contribuțiilor sociale obligatorii. De asemenea, angajatorii nu trebuie să achite contribuția asiguratorie de muncă pentru aceste tichete.
Va exista un beneficiu și pentru angajator. Mai exact, dacă va oferi cel puțin 600 de tichete de activități casnice unui singur angajat, respectiv cel puțin 9.000 lei într-un an calendaristic, va primi, în următorul an, 50 de tichete de activități casnice (750 lei) în mod gratuit și la cerere. Acest bonus va fi înmulțit cu numărul de salariați care au primit peste 600 de tichete de activități casnice.
Cele 50 de tichete primite de angajator vor putea fi acordate oricărui salariat sub formă de primă sau bonus, fiind necesare datele de identificare ale acestuia.
Cum va arăta acest beneficiu pentru salariați
Salariatul va putea, după ce le primește și în termen de 12 luni de la data cumpărării lor de către angajator, să le folosească pentru a plăti munca necalificată prestată de altcineva pentru el.
Fie că este vorba de gătit, activități de curățenie sau igienizare a locuinței sau grădinii, servicii de croitorie sau de îngrijire corporală, fie ca este vorba de hrănirea sau supravegherea copilului sau unei alte persoane avute în grijă, salariatul va putea să folosească tichetele primite pentru a plăti aceste activități care i-au fost prestate. În sensul Legii 111, prin utilizarea acestor tichete salariatul devine beneficiar casnic, iar persoana care prestează activități de muncă necalificată în beneficiul lui și care este plătit cu aceste tichete de activități casnice este prestatorul casnic.
Important de reținut este că Legea 111/2022 va intra în vigoare din 1 ianuarie 2024 și astfel abia de atunci vor putea fi acordate aceste tichete salariaților.