Portofoliul personal educațional va fi elementul central al evaluării învățării și va permite monitorizarea evoluției elevului, prin înregistrarea în cuprinsul acestuia:
- a evaluării profilului elevului, prin observarea dezvoltării acestuia pe baza unui profil de dezvoltare specific vârstei;
- a progresului școlar, urmărit prin forme de evaluare continuă, care monitorizează atingerea obiectivelor învățării;
- a evaluărilor profilului preșcolarului/ elevului, realizate diferențiat, în funcție de nivelul de învățământ.
La finalul clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația de a emite o recomandare de încadrare în educația secundară superioară, ce va avea caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte.
Recomandarea va fi făcută în baza unei evaluări specifice, care va fi comunicată elevului și părinților acestuia, iar la elaborarea ei vor fi consultați și profesorii elevului. Aceasta va avea un caracter orientativ în stabilirea opțiunilor celor mai potrivite profilului fiecărui elev și va fi inclusă în portofoliul personal educațional.
După finalizarea învățământului obligatoriu, portofoliul va fi menținut activ și va putea fi completat cu rezultatele activităților de învățare pe tot parcursul vieții. De asemenea, portofoliul personal educațional va putea fi realizat și pe suport digital, în cadrul sistemului integrat de management al școlarității, administrat de Ministerul Educației.
Viitoarea lege nu stabilește alte detalii legate de portofoliul personal educațional, formatul lui, modalitatea și ritmicitatea înscrierii datelor în el urmând să fie stabilite, după ce măsurile amintite se vor aplica, prin ordin al ministrului educației.
După cum spunea recent Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, „portofoliul educațional va avea un rol esențial în reglarea curriculumului, prin faptul ca acesta conține evaluările de profil ale elevilor, acest aspect generând o adaptare continuă a școlii la nevoile elevului”.
Mai multe despre schimbările propuse recent la legislația educației se pot citi aici.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (1)