Schimbările aduse Statutului practicienilor în insolvență prin Hotărârea nr. 2/2024 a Congresului UNPIR privesc organizarea și exercitarea acestei profesii și vizează în principal aspecte legate de onorariile practicienilor, clarificarea procedurilor de stabilire a remunerației acestora în anumite situații și introducerea unor noi sancțiuni disciplinare.
În ceea ce privește onorariile, schimbările constau în introducerea unui standard de cost de referință pentru ofertele de onorariu ale practicienilor în insolvență, aprobat de Adunarea reprezentanților permanenți. Această prevedere are rolul de a asigura o mai mare transparență în privința onorariilor și de a preveni practicile abuzive.
De asemenea, documentul aduce clarificări și în privința decontării cheltuielilor de procedură, inclusiv pentru procedurile de lichidare a asociațiilor și fundațiilor. Conform acestora, în cazul procedurilor de lichidare a asociațiilor și fundațiilor, cheltuielile de procedură și onorariul practicianului nu se decontează din fondul de lichidare.
De asemenea, este reglementată avansarea cheltuielilor de procedură din fondul de lichidare, stabilind condiții stricte și obligativitatea restituirii sumelor avansate: ”pentru practicienii în insolvență înregistrați cu vector fiscal de TVA, onorariul va fi de până la 10.000 lei, exclusiv TVA. Indiferent de cuantumul onorariului din hotărârea judecătorească, din fondul de lichidare se va deconta doar onorariul în limita sumei de 10.000 lei”.
Hotărârea conturează și anumite proceduri de stabilire a remunerației în situații specifice. De exemplu, în cazul finalizării dosarului de un alt practician decât cel desemnat inițial, remunerația fiecărui practician va fi stabilită de consiliul de conducere al filialei, până la o limită de 10.000 lei.
În situația numirii unui practician în lipsa fondurilor, dar procedura generează ulterior fonduri care sunt distribuite de precedentul practician, remunerația noului practician va fi stabilită, de asemenea, de consiliul de conducere al filialei.
Hotărârea UNPIR conține și o serie de prevederi referitoare la sancțiunile ce pot fi aplicate practicienilor. De exemplu, sancțiunea pentru nerespectarea standardului de cost, precum și pentru alte abateri disciplinare este suspendarea calității de practician pe o perioadă de trei luni până la un an.
De asemenea, cuantumul amenzilor disciplinare a fost majorat, putând ajunge până la 10.000 lei (comparativ cu valorile maximale anterioare, care nu puteau depăși suma de 7.000 lei).
În ceea ce privește soluționarea procedurilor disciplinare, documentul introduce un termen maxim de 45 de zile pentru soluționarea procedurilor și cercetărilor disciplinare. Această prevedere are rolul de a asigura celeritatea procedurilor și de a evita eventualele tergiversări.