Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și hărțuirii morale la locul de muncă se aplică atât în sectorul public, cât și în cel privat și impune obligații angajatorilor pentru a crea un mediu de lucru sigur și respectuos. Pentru a răspunde obligațiilor din lege, angajatorii trebuie să desemneze un responsabil / o comisie responsabilă pe această temă.
Cine nu poate îndeplini acest rol? Legislația specifică privind hărțuirea la locul de muncă interzice desemnarea conducătorului unității ca persoană responsabilă cu investigarea hărțuirii. Din contră, „conducătorul instituției/angajatorului desemnează prin act administrativ o persoană responsabilă/constituie o comisie pentru primirea și soluționarea plângerilor/sesizărilor, denumită în continuare comisia”, prevede HG nr. 970/2023.
Atenție! A nu se confunda cu responsabilul privind egalitatea de șanse.
În identificarea persoanei care ar putea ocupa acest rol, sunt relevante, pe de o parte, criteriile legate de competența persoanei și de experiența sa, iar, pe de altă parte, sunt relevante evitarea conflictului de interese, dar și capacitatea persoanei avute în vedere de a face față noilor responsabilități (ca timp de lucru, stres ș.a.m.d.) având în vedere și eventualele alte sarcini pe care le are în fișa postului (atunci când ne referim la alegerea unuia dintre angajații existenți).
Criterii de integritate și imparțialitate: Persoana desemnată ar trebui să fie independentă și să nu fie influențată de presiuni sau interese externe, să fie imparțial și să trateze toate părțile implicate cu obiectivitate și, foarte important, să respecte confidențialitatea informațiilor obținute în timpul investigației. Este esențial să se identifice și să se gestioneze orice conflict de interese care ar putea afecta imparțialitatea investigației. De exemplu, o persoană aflată într-o relație de subordonare directă cu victima sau cu hărțuitorul ar trebui să se abțină de la a investiga cazul.
Criterii de competență și experiență:
- În mod normal, persoana desemnată ar trebui să aibă o înțelegere profundă a legislației privind hărțuirea la locul de muncă, a procedurilor specifice etc.
- Investigarea cazurilor de hărțuire necesită abilități solide de investigare și analiză pentru a culege și evalua probe, a conduce interviuri și a formula concluzii obiective.
- Comunicarea eficientă este esențială pentru a interacționa cu victima, cu hărțuitorul și cu martorii, precum și pentru a redacta rapoarte clare și concise.
- Persoana desemnată ar trebui să poată gestiona eficient situațiile conflictuale care pot apărea în timpul investigației.
- Investigarea hărțuirii necesită o atenție sporită la detalii pentru a identifica și a analiza toate aspectele relevante ale cazului.
- De asemenea, poate fi un proces stresant, iar persoana desemnată trebuie să poată lua decizii obiective și corecte sub presiune.
- Victimele hărțuirii pot fi vulnerabile, iar persoana desemnată trebuie să dea dovadă de empatie și sensibilitate în timpul interacțiunii cu acestea.
În anumite cazuri, externalizarea către un expert independent e singura opțiune viabilă, mai ales în cazurile complexe ori în cazul unor conflicte de interese, sau când, pur și simplu, nicio persoană dintre cele angajate în cadrul companiei nu pot să-și asume sarcini suplimentare față de cele existente în fișa postului. Asumarea acestui rol poate însemna că angajatul desemnat nu va avea timp uneori să se achite și de alte sarcini în afara celor legate de o situație de hărțuire adusă în atenția sa.
În fine, de amintit că metodologia stabilește că tabelul cu persoanele responsabile sau, după caz, cu membrii comisiei și funcția lor trebuie afișat la sediu și diseminat tuturor angajaților, oferindu-se inclusiv un model cu privire la tabelul respectiv. Cu alte cuvinte, e foarte important ca toți angajații, dar și lucrătorii temporari, cei detașați din alte unități, stagiarii sau internii să cunoască la orice oră care este responsabilul cu situațiile de hărțuire - fie că vorbim de cel intern, fie că vorbim de un responsabil externalizat.
Util: Care ar trebui să fie procedura în cazul sesizărilor privind faptele de hărțuire la locul de muncă