ACCES PREMIUM
De ce premium?
Specialistul răspunde
Stock option plan: Cum se declară și taxează veniturile obținute de salariat din vânzarea acțiunilor pe care le-a avut la fostul angajator?
Deoarece planurile de tip stock option plan, ce permit salariaților să obțină acțiuni (gratuit sau la un preț preferențial) la angajatorul la care lucrează, au devenit tot mai populare, apar mai des și salariați care vor să știe ce obligații fiscale există în aceste situații. Însă răspunsul nu este ușor de dat, pentru că tratamentul fiscal depinde de mai multe aspecte importante.
Articolul continuă mai jos
La un eveniment online organizat recent de avocatnet.ro, un participant a vrut lămuriri pentru următoarea speță:
La fostul angajator a avut posibilitatea de a cumpăra acțiuni ale firmei, iar la terminarea contractului de muncă acțiunile au fost vândute și i-au fost transferați banii aferenți. În aceste condiții, cum se declară și taxează aceste venituri?
Răspunsul a venit de la
Mirela Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal, iar din acesta reiese
cât de complicată poate să fie determinarea tratamentului fiscal din cauza diferitelor forme pe care le poate îmbrăca un plan de tip
stock option plan:„Aici e mai complicat, pentru că ar trebui, în primul rând, să înțeleg situația - dacă, într-adevăr, s-au primit acțiuni sau dacă era vorba de niște acțiuni virtuale și vorbim doar de contravaloarea în numerar a acțiunilor respective. Pentru că tratamentul fiscal inițial depinde de ceea ce primesc eu ca urmare a participării la acest stock option plan. Adică sunt foarte multe cazuri în care sunt programe din acestea derulate de angajatori, iar variantele în care angajatorii derulează aceste programe sunt extrem de numeroase - nu prea seamănă unul cu celălalt. Am avut cazuri în care salariații primeau efectiv acțiuni, dar am avut și cazuri în care salariații primeau contravaloarea acțiunilor sau contravaloarea unui indice care se calcula în funcție de valoarea acțiunilor. Și, atunci, este important acest lucru.
Dacă mă gândesc la faptul că ați primit, într-adevăr, opțiuni ca urmare a unui stock option plan, în momentul în care ați primit efectiv acțiunile respective n-ați fost impozitat, potrivit Codului fiscal. La vânzarea acestor acțiuni, însă, va trebui să plătiți impozit pe câștig. Atenție: indiferent dacă acțiunile sunt asupra unei persoane române sau dacă sunt asupra unei persoane străine. Pentru că sunt foarte multe situațiile în care salariații din România (și, potrivit Codului fiscal, se aplică și într-un astfel de caz facilitățile fiscale) primesc acțiuni la societatea-mamă a grupului sau la o persoană juridică din străinătate care este afiliată persoanei angajatoare, pentru salariatul respectiv.Ați primit acțiuni, n-ați fost impozitat la momentul primirii, dar la momentul vânzării trebuie să vă gândiți la impozitare. Dacă este vorba de acțiuni care au fost vândute în străinătate, atunci declarați aceste câștiguri în declarația unică. Dacă este vorba despre acțiuni care s-au vândut în România, trebuie văzut dacă aceste acțiuni sunt cotate la bursă sau nu, pentru că aici regulile sunt diferite. Inclusiv impozitul pe vânzarea acestor acțiuni este diferit - dacă am acțiuni care sunt vândute prin brokeri români, în funcție de perioada de deținere, impozitul reținut la sursă este 1% sau 3%. Dacă am orice alte cazuri pentru care nu pot aplica această cotă de 1% sau 3%, atunci îmi pun problema ori că cumpărătorul va reține impozitul, ori că eu sunt obligat să plătesc impozit pe câștigul respectiv.În cazul în care, în vânzarea despre care vorbiți, acțiunile au fost vândute și v-au transferat banii, asta mă face să înțeleg că angajatorul v-a dat automat banii. Dacă este vorba doar de o sumă care v-a fost transferată, dar, în realitate, n-ați fost proprietarul acelor acțiuni, suma aceasta se impozitează cu toate taxele aferente veniturilor de natură salarială. Dacă este, totuși, un câștig din cedarea titlurilor de valoare, vă puneți și problema datorării contribuției la sănătate - dacă câștigul depășește șase salarii minime pe economie, datorați CASS. Este important, de asemenea, să știți toate detaliile, pentru că inclusiv câștigul din cedarea acestor acțiuni se calculează diferit. Dacă am primit acțiunile gratis, atunci câștigul este egal cu suma încasată. Dacă, dimpotrivă, eu a trebuit să plătesc, măcar parțial, aceste acțiuni pe care le-am primit de la angajatorul meu, atunci baza fiscală a titlurilor este egală cu prețul pe care l-am plătit. Deci, e o speță mult prea complicată ca să pot răspunde în câteva cuvinte.”Pentru informații mai detaliate legate de obligațiile fiscale aferente planurilor de tip stock option plan,
puteți citi articolul nostru de aici. În orice caz, ideal este ca
însuși angajatorul să-i explice salariatului obligațiile fiscale aferente planului pe care-l aplică.
Conform specialiștilor,
există tot mai mulți angajatori care implementează planuri de acțiuni. De ce? Pentru că, în esență, acestea permit o aliniere a obiectivelor angajaților cu cele ale companiei și oferă un avantaj competitiv în procesul de recrutare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.