Similar fostei hotărâri, prin HG nr. 295/2025 se stabilesc clar sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării obligațiilor privind Registrul general de evidență a salariaților (Reges-Online). Aceste sancțiuni au în vedere atât transmiterea datelor cât și gestionarea corectă și sigură a dosarelor de personal și sunt menite să asigure integritatea și confidențialitatea datelor personale ale angajaților, printre altele.
Înainte de toate, trebuie spus că deși HG nr. 295/2025 este în vigoare deja și produce efecte juridice, sancțiunile prevăzute de aceasta sunt esențialmente legate de utilizarea Reges-Online. Ca atare, nu îi pot fi aplicabile unui angajator care nu a făcut încă tranziția la utilizarea acestui registru, însă vor deveni pe deplin aplicabile după 30 septembrie.
În reglementarea anterioară, prevăzută de Hotărârea nr. 905/2017, sancțiunile erau stabilite pe criterii similare, dar cu diferențe notabile privind valorile amenzilor și detalierea obligațiilor specifice ale angajatorilor. De pildă, sancțiunea pentru transmiterea cu întârziere sau netransmiterea datelor contractelor de muncă, acolo unde există dovada prestării activității și a plății salariului, se sancționa până acum cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei, însă actualmente amenda este ceva mai mică - de la 3.000 lei la 5.000 lei - însă se va aplica pentru fiecare persoană neînregistrată în Registru. Textul de lege a mai primit însă o completare, subliniată mai jos:
„a) netransmiterea în Registru, în termenul prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a), a elementelor contractului individual de muncă, pentru care există dovada executării acestuia, respectiv prestarea muncii şi plata salariului, cu declararea la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în termenul legal, a elementelor contractului individual de muncă şi a sumelor aferente drepturilor salariale, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană neînregistrată în Registru”.
Referirea la declararea la ANAF e de natură să ridice însă unele semne de întrebare în ceea ce privește intenția legiuitorului: pe de o parte, o ipoteză de interpretare ar fi aceea în care veniturile salariale sunt declarate la ANAF, dar din neglijență datele aferente lipsesc din registru; pe de altă parte, o altă ipoteză ce ar fi putut fi avută în vedere aici este a raporturilor de muncă mascate de contracte de prestări servicii, atunci când situațiile de acest fel ajung în atenția inspectorilor și se dispune recalificarea veniturilor din independente în dependente.
În HG 295/2025 nu a mai fost avută în vedere amenda expres prevăzută de HG 905/2017 pentru refuzul de a pune la dispoziţia inspectorului de muncă documentele care au stat la baza înscrierilor efectuate în registru.
În ceea ce privește sancțiunea pentru netransmiterea datelor privind detașările, fie naționale, fie transnaționale, aceasta este mai mică decât anterior, dar se prevede expres că e aplicată pentru fiecare situație de detașare neînregistrată (amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei).
Încălcarea obligației de a păstra dosarul personal la sediul angajatorului sau la sediul secundar, atunci când acest sediu are delegată competența încadrării personalului, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 3.000 și 6.000 lei, în contextul HG 295/2025, în contextul în care până acum amenda era stabilită de la 2.000 la 5.000 de lei.
În fine, HG 295/2025 stabilește o amendă de la 3.000 la 5.000 lei pentru încălcarea obligațiilor de eliberare a copiilor documentelor din dosarul personal sau a adeverințelor care atestă activitatea salariatului, durata activității, salariul și vechimea în muncă și în specialitate - o amendă semnificativ mai mare decât cea stabilită până acum (între 300 și 1.000 de lei).