Propunerea legislativă pentru completarea articolelor 48 şi 225 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu scopul extinderii accesului la vaccinarea anti-HPV vizează extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV în România, aliniindu-se recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.
Obiectivul principal al propunerii este reducerea incidenței cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate HPV prin compensarea integrală a vaccinului pentru o categorie extinsă de vârstă (11-26 ani) și asigurarea unui cadru legislativ eficient pentru implementarea națională.
În subsidiar, măsura ar avea un impact pozitiv pe termen lung asupra sănătății publice, prin reducerea costurilor asociate tratamentului bolilor cauzate de HPV: "În prezent, costurile tratamentului cancerului de col uterin şi al altor boli asociate HPV sunt considerabile pentru sistemul de sănătate publică. Prin prevenție, se reduc cheltuielile medicale şi povara financiară asupra pacienților şi familiilor acestora".
Conform notei de fundamentare care prefațează proiectul, cancerul de col uterin poate fi prevenit în procent de 100%, fapt care face măsura cu atât mai binevenită cu cât, din punct de vedere statistic, este al treilea cel mai frecvent cancer la populația feminină (după sân și colorectal) și a patra cauză de mortalitate prin cancer la sexul feminin în România (după sân, colorectal și bronhopulmonar).
Conform sursei citate, țara noastră se situează printre națiunile europene cu cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate asociate acestei afecțiuni. Deși este considerat unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer, prin testare regulată și vaccinare împotriva HPV, impactul său rămâne devastator, statisticile aratând că incidența cancerului de col uterin în România este de aproape trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, clasându-se ca al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel național, tipar total diferit de cel european.
De asemenea, se arată în document, o femeie din România prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin pe parcursul vieții și un risc cumulat de 3,2 ori mai mare de a deceda din această cauză, în comparație cu media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.
Dincolo de costurile umane, susțin inițiatorii, impactul economic nu poate fi ignorat, în condițiile în care pierderea cumulativă de productivitate este estimată la aproximativ 3% din Produsul Intern Brut al României, anual.
În contextul dezbaterilor referitoare la prevederile acestei propuneri, parlamentarii SOS, susținuți de cei ai AUR, au depus o moțiune simplă împotiva ministrului sănătății, calificând vaccinul HPV ca fiind ”o politică periculoasă”. Referitoar la aceasta, potrivit Libertatea, Colegiul Medicilor din România a emis o declarație privind ”importanța deciziilor bazate pe știință în domeniul sănătății publice” și a necesității ”de a asculta sfatul profesioniștilor și de a lua decizii bazate pe expertiză medicală și dovezi științifice”.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)