Din acest an, toate anunturile de achizitii publice trebuie publicate in Sistemul Electronic, la adresa de Internet www.e-licitatie.ro.
Sistemul ar urma sa asigure o mai mare transparenta a licitatiilor si totodata sa permita participarea directa a firmelor din Uniunea Europeana la licitatiile din Romania.
Dupa publicarea anunturilor, institutiile publice pot alege procedura de achizitie, care poate fi electronica sau clasica - adica prin strigare.
Institutiile publice sunt obligate sa anunte pe internet achizitiile care depasesc suma de 5.000 de euro.
Pana acum, anunturile erau publicate partial in sistem electronic si obligatoriu in Monitorul Oficial.
Sistemul facea ca anunturile sa fie greu de gasit.
Totodata, achizitiile care depasesc 125.000 de euro sau 420.000 de euro, in functie de autoritatea contractanta vor fi publicate si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
"Sistemul de licitatii este un instrument extrem de puternic, conectat la sistemele europene. Firmele din Uniunea Europeana care vor sa participe la licitatii de furnizare a produselor si serviciilor, pot participa la aceste licitatii, dupa cum si firmele din Romania pot participa la licitatiile de achizitii publice din alte tari", a declarat la BBC, Catalin Marinescu, Presedintele Inspectoratului pentru comunicatii si tehnologia informatiei, institutie care gestioneaza sistemul electronic de licitatii.
In prezent principalele firme producatoare din Europa sunt pe piata romaneasca, indirect, prin reprezentanti.
Prezenta directa a acestora ar putea sa puna firmele romanesti intr-o pozitie delicata, care ar putea avea probleme sa concureze cu firmele straine.
Pe de alta parte, potrivit presedintelui Institutului Roman de Training, Ion Georgescu, de la deschiderea pietei europene pentru achizitii concurenta a crescut, dar foarte putin.
Sub 10 % dintre firme merg direct si oferteaza in alte tari. Marea majoritate a achizitiilor in tarile Uniunii Europene se realizeaza prin intermediari.
Proiectul de licitatii electronice a fost lansat ca un proiect pilot inca din 2002 si a fost folosit de mii de institutii publice si de companii private.
Din ianuarie 2007 el devine, insa, obligatoriu.
Comentarii articol (0)